Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 668330

Epidemiologija virusnih hepatitisa


Kaić, Bernard; Vilibić-Čavlek, Tatjana; Kurečić-Filipović, Sanja; Nemeth-Blažić, Tatjana; Pem-Novosel, Iva; Višekruna-Vučina, Vesna; Šimunović, Aleksandar; Zajec, Martina; Radić, Ivan; Pavlić, Jasmina et al.
Epidemiologija virusnih hepatitisa // Acta medica Croatica, 67 (2013), 4; 273-279 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)


Naslov
Epidemiologija virusnih hepatitisa
(Epidemiology of viral hepatitis)

Autori
Kaić, Bernard ; Vilibić-Čavlek, Tatjana ; Kurečić-Filipović, Sanja ; Nemeth-Blažić, Tatjana ; Pem-Novosel, Iva ; Višekruna-Vučina, Vesna ; Šimunović, Aleksandar ; Zajec, Martina ; Radić, Ivan ; Pavlić, Jasmina ; Glamočanin, Marica ; Gjenero-Margan, Ira

Izvornik
Acta medica Croatica (1330-0164) 67 (2013), 4; 273-279

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni

Ključne riječi
Virusni hepatitis; epidemiologija; cijepljenje; Hrvatska
(Viral hepatitis; Epidemiology; Immunization; Croatia)

Sažetak
Hrvatska je zemlja niske prevalencije virusnih hepatitisa A, B i C, hepatitis D se u Hrvatskoj ne javlja, a hepatitis E se javlja tek sporadično. S obzirom da je zahvaljujući poboljšanim uvjetima života i higijenskim uvjetima hepatitis A sveden na sporadičnu bolest, najcešći uzročnici virusnih hepatitisa u Hrvatskoj su hepatitis B i C. Uvođenje obveznog cijepljenja školske djece protiv hepatitisa B 1999. godine dovelo je do pada incidencije te bolesti u Hrvatskoj, s najvecim učinkom na adolescente i mlade odrasle osobe i može se ocekivati daljnji pad njene incidencije i prevalencije. Incidencija hepatitisa C je također u blagom opadanju. Unatoč relativno povoljnoj situaciji u vezi s virusnim hepatitisima, hepatitis B i C i dalje su važan javnozdravstveni problem s obzirom da procjenjujemo da je oko 25 tisuca osoba u Hrvatskoj kronično zaraženo virusom hepatitisa B, a oko 40 tisuća virusom hepatitisa C.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštitaPOVEZANOST RADA


Časopis indeksira:


  • Scopus
  • MEDLINE


Uključenost u ostale bibliografske baze podataka:


  • MEDLINE