Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Stanje u peradarstvu i trendovi njegova razvoja (CROSBI ID 199953)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija

Kralik, Gordana ; Janječić, Zlatko ; Kralik, Zlata ; Škrtić, Zoran Stanje u peradarstvu i trendovi njegova razvoja // Poljoprivreda (Osijek), 19 (2013), 2; 49-58

Podaci o odgovornosti

Kralik, Gordana ; Janječić, Zlatko ; Kralik, Zlata ; Škrtić, Zoran

hrvatski

Stanje u peradarstvu i trendovi njegova razvoja

Peradarska proizvodnja u istočnoj Hrvatskoj razvijena je kod individualnih proizvođača uglavnom na poluintenzivan način, kao i u okviru organiziranih peradarskih sustava, gdje je proces organiziran na suvremen, intenzivan način. Postoji tradicija uzgoja kokoši i gusaka u našim krajevima. Peradarski proizvodi – meso i jaja važni su u opskrbi stanovništva animalnim proteinima, mineralnim tvarima i vitaminima. U intenzivnoj proizvodnji koriste se suvremeni hibridi kokoši i to za proizvodnju jaja, odnosno proizvodnju mesa. Danas je guščarstvo u ovim krajevima potpuno zapostavljeno. Ulaskom RH u Europsku uniju postoji mogućnost plasiranja proizvoda od autohtonih pasmina peradi, kao što su kokoš Hrvatica i zagorski puran te podravska guska. Za prve dvije autohtone pasmine peradi izdvajaju se financijske potpore na nacionalnoj razini, jer te pasmine mogu, uz dobre proizvodne osobine, predstavljati genetske resurse i strateške rezerve u budućem razvoju domaćih genotipova peradi. Posebno se ističe proizvodnja peradi u skladu s kriterijima dobrobiti i zdravlja peradi. U radu se razmatra daljnji razvoj peradarstva u smislu proizvodnje mesa peradi i jaja kao funkcionalne hrane. Na sastav i sadržaj nutricina u mesu i jajima može se utjecati sastavom obroka. Uporabom krmiva i dodavanjem određenih sastojaka ugrađuju se željeni nutricini u mišićno tkivo peradi. Konzumiranje jaja i mesa peradi obogaćenih selenom, luteinom i omega-3 masnim kiselinama utječe na poboljšanje kvalitete ljudske prehrane. Najnovija istraživanja pokazuju da se pileće meso može efikasno obogatiti karnozinom – sastojkom koji se danas izučava kao „anti- ageing” čimbenik. Obogaćivanje peradskih proizvoda nutricinima pridaje tim namirnicama veći značaj u prehrani stanovništva od dosadašnjeg, uglavnom baziranome na nutritivnom aspektu. Veći izbor kvalitetnih proizvoda od peradi može biti značajan čimbenik razvoja kontinentalnoga turizma. Ulaskom Republike Hrvatske u Europsku uniju peradarska proizvodnja mora biti prilagođena uvjetima koje zahtijeva ta zajednica, uvažavajući, prvenstveno, ekološke standarde.

perad ; meso ; jaja ; funkcionalna hrana

nije evidentirano

engleski

Current state of poultry breeding and its future trends

nije evidentirano

poultry ; meat ; eggs ; functional foods

nije evidentirano

Podaci o izdanju

19 (2)

2013.

49-58

objavljeno

1330-7142

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)

Indeksiranost