Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Čimbenici transkripcije TCF-1 i LEF-1 uključeni u signalni put Wnt izraženi su u tumorima mozga astrocitomima. (CROSBI ID 773388)

Druge vrste radova | radovi sa studija

Marković, Leon ; Okštajner, Petar Krešimir Čimbenici transkripcije TCF-1 i LEF-1 uključeni u signalni put Wnt izraženi su u tumorima mozga astrocitomima. // Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu. 2013.

Podaci o odgovornosti

Marković, Leon ; Okštajner, Petar Krešimir

hrvatski

Čimbenici transkripcije TCF-1 i LEF-1 uključeni u signalni put Wnt izraženi su u tumorima mozga astrocitomima.

Obitelj transkripcijskih faktora TCF/LEF od velikog je značaja u biologiji tumora. Predmet istraživanja u ovom radu bila je razina ekspresije TCF-1 i LEF-1, u astrocitomima gradusa I, II, i III. Razine ekspresije TCF-1 i LEF-1 odreĎene su metodom imunohistokemije. Za TCF-1 odreĎen je porast udjela stanica u kategorijama jake i srednje razine ekspresije, koji je u pozitivnoj korelaciji sa porastom gradusa, sa vršnim vrijednostima u astrocitomima gradusa III - jaka (4, 67%), srednja (51, 85%), a u njima je očekivano smanjen udio stanica niske ekspresije (43, 46%). Za LEF-1 rezultati su bili manje konkluzivni u kategorijama srednje i niske razine ekspresije, dok je za razinu jake ekspresije odreĎen porast ekspresije koji korelira sa porastom gradusa astrocitoma, sa vršnom vrijednošću jake ekspresije u astrocitomima III (3, 73%). Prema našim rezultatima zaključujemo da je porast ekspresije TCF-1 u pozitivnoj korelaciji sa porastom gradusa astrocitoma, dok se za LEF-1 zabilježeni profil porasta ekspresije ne može u potpunosti jednoznačno protumačiti.

signalni put Wnt; astrocitni tumori mozga; TCF-1; LEF-1

nije evidentirano

engleski

Transcription factors TCF-1 i LEF-1 involved in Wnt signaling pathway are expressed in astrocytic brain tumors

nije evidentirano

Wnt signaling pathway; astrocytic brin tumors; TCF-1; LEF-1

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

2013.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Temeljne medicinske znanosti