Kakvoća ploda jabuke sorte 'Cripps Pink' čuvane u kontroliranoj atmosferi (CROSBI ID 382875)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Sačić, Krunoslav
Jemrić, Tomislav
hrvatski
Kakvoća ploda jabuke sorte 'Cripps Pink' čuvane u kontroliranoj atmosferi
Cripps Pink je australska sorta nastala križanjem sorata Golden Delicious i Lady Wiliams, jedna je od najmlađih sorata u uzgoju, a po svojim organoleptičnim kvalitetama probija se zamjetnom brzinom na svjetsko tržište. Cilj istraživanja bio je utvrditi kakvoću ploda i sposobnost čuvanja jabuke sorte Cripps Pink uzgajane na području Vrgorca i Bjelovara kako bi se dale preporuke za područje uzgoja te duljinu čuvanja. Plodovi su čuvani 16 tjedana u kontroliranoj atmosferi, a nakon vađenja ostavljeni su 7 dana na temperaturi od 20 °C (simulacija života na polici). Nakon života na polici rađena je analiza kakvoće plodova (kalo, tvrdoća, topljiva suha tvar i ukupne kiseline). Rezultati su pokazali da vrijeme čuvanja utječe na kakvoću plodova jabuke sorte Cripps Pink ovisno o lokaciji proizvođača. Plodovi proizvođača OPG Ćuk iz Bjelovara nakon 16 tjedana čuvanja i 7 dana života na polici imali su veću tvrdoću plodova, dok su plodovi tvrtke LM iz Vrgorca imali veću masu, topljivu suhu tvar, omjer topljive suhe tvari i ukupnih kiselina. Kalo nakon čuvanja, kalo police i ukupni kalo nisu pokazali statistički značajne razlike.
jabuka; Cripps Pink; kakvoća plodova; kontrolirana atmosfera
nije evidentirano
engleski
Fruit quality of 'Cripps Pink' apple stored in controlled atmosphere
nije evidentirano
apple; Cripps Pink; fruit quality; controlled atmosphere
nije evidentirano
Podaci o izdanju
30
20.12.2013.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb