Primjena žitarica u hranidbi janjadi iz ekološkog uzgoja (CROSBI ID 382866)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Sičaja, Vinko
Antunović, Zvonko
hrvatski
Primjena žitarica u hranidbi janjadi iz ekološkog uzgoja
Zbog zadovoljavajućeg rasta i razvoja janjadi u ekološkom tovu dosta se koriste žitarice. Cilj je ovoga rada utvrditi kako različite vrste i omjeri žitarica (ječam, zob, tritikale) utječu na proizvodne pokazatelje, eksterijerne odlike i indekse tjelesne razvijenosti janjadi. Istraživanjima je obuhvaćeno 40 janjadi Merinolandschaf pasmine ravnomjerno podijeljene prema spolu u četiri skupine. Obrok janjadi sastavljen je od 400 g/danu/životinji različite smjese žitarica ovisno o skupini janjadi te sijena lucerne, mineralnog dodatka i vode ad libitum. Analizom proizvodnih pokazatelja i eksterijernih odlika janjadi na kraju istraživanja nisu utvrđene značajne razlike između istraživanih skupina janjadi. Značajno bolji indeksi anamorfoznosti, tjelesnih proporcija, dubine prsa i mišićavosti, a slabiji indeksi tjelesne kompaktnosti i dužine nogu 19. i 39. dana istraživanja utvrđeni su u I. skupini janjadi u odnosu na druge skupine. Temeljem dobivenih rezultata ječam zob i tritikale su dobra krmiva u ekološkom tovu janjadi. Međutim, zbog nešto veći završnih tjelesnih masa i prosječnih dnevnih prirasta određena prednost se daje korištenju ječmu i zobi u hranidbi janjadi.
janjad ; ekološki tov ; ječam ; zob ; tritikale ; kukuruz
nije evidentirano
engleski
Application of cereals in lambs feeding in organic production
nije evidentirano
lambs ; organic fattening ; barley ; oat ; triticale ; corn
nije evidentirano
Podaci o izdanju
48
03.12.2013.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Osijek