Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 667056

Novije promjene u uređenju zastare u Republici Hrvatskoj - na tragu političke instrumentalizacije ili težnje ka ostvarenju pravednosti?


Munivrana Vajda, Maja; Roksandić Vidlička, Sunčana
Novije promjene u uređenju zastare u Republici Hrvatskoj - na tragu političke instrumentalizacije ili težnje ka ostvarenju pravednosti? // Žurnal za kriminalistiku i pravo, XVIII (2013), 2; 43-60 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


Naslov
Novije promjene u uređenju zastare u Republici Hrvatskoj - na tragu političke instrumentalizacije ili težnje ka ostvarenju pravednosti?
(Recent changes in the development of the statute of limitations in Croatia - in the wake of political instrumentalization or means for achieving justice?)

Autori
Munivrana Vajda, Maja ; Roksandić Vidlička, Sunčana

Izvornik
Žurnal za kriminalistiku i pravo (0354-8872) XVIII (2013), 2; 43-60

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Zastara; zabrana retroaktivnosti; ratno profiterstvo; politički motivirana ubojstva
(Statute of limitations; prohibition of retroactivity; war profiteering; politically motivated murders)

Sažetak
Pravno-politička zbivanja u Republici Hrvatskoj u posljednjih nekoliko godina ukazuju na zanimljiv trend, a to je nastojanje da se višegodišnje nesankcioniranje i brojni propusti u progonu nekih, prvenstveno gospodarskih kaznenih djela riješe ukidanjem zastare odnosno produljenjem zastarnih rokova. U ovom radu autorice analiziraju sadržaj i opravdanost nedavnih promjena instituta zastare, počevši od novog Kaznenog zakona, preko Ustavnih promjena iz 2010. godine vezano uz ukidanje zastare za kaznena djela ratnog profiterstva i iz pretvorbe i privatizacije te do najnovijeg prijedloga ustavnog ukidanja zastare za politička ubojstva, o kojem se intenzivno raspravlja posljednjih nekoliko mjeseci.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PravoPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
066-0662530-2517 - Kaznenopravno sprječavanje korupcije i kolektivnog kriminaliteta (Davor Derenčinović, )

Ustanove
Pravni fakultet, Zagreb