Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Trop grožđa - otpad i visokovrijedna sirovina (CROSBI ID 605030)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa

Ana Bucić-Kojić, Mirela Planinić, Marina Tišma, Srećko Tomas, Mate Bilić Trop grožđa - otpad i visokovrijedna sirovina // 3.zbornik sažetaka. Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane / Gordana Kralik (ur.). Osijek: Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2013. str. 51-52

Podaci o odgovornosti

Ana Bucić-Kojić, Mirela Planinić, Marina Tišma, Srećko Tomas, Mate Bilić

hrvatski

Trop grožđa - otpad i visokovrijedna sirovina

Vinova loza (Vitis vinifera) je jedna od najčešće uzgajanih kultura u svijetu. Procjenjuje se da se 80% godišnje proizvodnje grožđa prerađuje u vino pri čemu 20-30% mase korištenog grožđa (kožica, peteljke, sjemenke) zaostaje kao čvrsti bio-otpad tzv. trop. Trop grožđa se uglavnom koristi kao gnojivo u vinogradima, spaljuje se ili neplanski odlaže u polja što može predstavljati veliki ekološki problem. S druge strane, ovaj otpad je potencijalni izvor visokovrijednih produkata poput bioaktivnih spojeva (vlakana i fenolnih tvari), bioetanola, ulja, šećera, proteina i voćnih kiselina. Stoga se sve više razvija svijest o potrebi razvoja novih metoda obrade ovog otpada s ciljem proizvodnje visokovrijednih produkata. Posebno su važni bioaktivni fenolni spojevi tropa grožđa zbog korisnih učinaka na ljudski organizam (npr. antioksidativno, antimutageno, antialergijsko djelovanje) te njihove primjene u svrhu poboljšavanja arome, boje i stabilnosti hrane. Na proces proizvodnje ovih bioaktivnih spojeva i njihovu daljnju upotrebu u raznim prehrambenim, kemijskim i farmaceutskim proizvodima, utječu način i uvjeti ekstrakcije. Danas se najčešće u tu svrhu primjenjuju ekološki i/ili ekonomski neprihvatljive metode poput primjene organskih otapala, kiselina ili enzima. Cilj rada je prikazati mogućnosti iskorištavanja tropa grožđa u svrhu proizvodnje različitih bioprodukata, posebice bioaktivnih fenolnih tvari, upotrebom ekološki prihvatljive biološke metode obrade otpada.

trop grožđa; visokovrijedni produkti; fenolni spojevi biološka obrada otpada

nije evidentirano

engleski

Grape pomace - waste and valuable raw material

nije evidentirano

grape pomace; value-added products; phenolic compounds; biological waste treatment

nije evidentirano

Podaci o prilogu

51-52.

2013.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

3.zbornik sažetaka. Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane

Gordana Kralik

Osijek: Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku

Podaci o skupu

Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane

poster

13.12.2013-13.12.2013

Osijek, Hrvatska

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija