Trop grožđa - otpad i visokovrijedna sirovina (CROSBI ID 605030)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa
Podaci o odgovornosti
Ana Bucić-Kojić, Mirela Planinić, Marina Tišma, Srećko Tomas, Mate Bilić
hrvatski
Trop grožđa - otpad i visokovrijedna sirovina
Vinova loza (Vitis vinifera) je jedna od najčešće uzgajanih kultura u svijetu. Procjenjuje se da se 80% godišnje proizvodnje grožđa prerađuje u vino pri čemu 20-30% mase korištenog grožđa (kožica, peteljke, sjemenke) zaostaje kao čvrsti bio-otpad tzv. trop. Trop grožđa se uglavnom koristi kao gnojivo u vinogradima, spaljuje se ili neplanski odlaže u polja što može predstavljati veliki ekološki problem. S druge strane, ovaj otpad je potencijalni izvor visokovrijednih produkata poput bioaktivnih spojeva (vlakana i fenolnih tvari), bioetanola, ulja, šećera, proteina i voćnih kiselina. Stoga se sve više razvija svijest o potrebi razvoja novih metoda obrade ovog otpada s ciljem proizvodnje visokovrijednih produkata. Posebno su važni bioaktivni fenolni spojevi tropa grožđa zbog korisnih učinaka na ljudski organizam (npr. antioksidativno, antimutageno, antialergijsko djelovanje) te njihove primjene u svrhu poboljšavanja arome, boje i stabilnosti hrane. Na proces proizvodnje ovih bioaktivnih spojeva i njihovu daljnju upotrebu u raznim prehrambenim, kemijskim i farmaceutskim proizvodima, utječu način i uvjeti ekstrakcije. Danas se najčešće u tu svrhu primjenjuju ekološki i/ili ekonomski neprihvatljive metode poput primjene organskih otapala, kiselina ili enzima. Cilj rada je prikazati mogućnosti iskorištavanja tropa grožđa u svrhu proizvodnje različitih bioprodukata, posebice bioaktivnih fenolnih tvari, upotrebom ekološki prihvatljive biološke metode obrade otpada.
trop grožđa; visokovrijedni produkti; fenolni spojevi biološka obrada otpada
nije evidentirano
engleski
Grape pomace - waste and valuable raw material
nije evidentirano
grape pomace; value-added products; phenolic compounds; biological waste treatment
nije evidentirano
Podaci o prilogu
51-52.
2013.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
3.zbornik sažetaka. Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane
Gordana Kralik
Osijek: Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Podaci o skupu
Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane
poster
13.12.2013-13.12.2013
Osijek, Hrvatska