Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Analiza triboloških mehanizama trošenja na kalupima za visokotlačno lijevanje (CROSBI ID 773376)

Druge vrste radova | ostalo

Ljumović, Petar Analiza triboloških mehanizama trošenja na kalupima za visokotlačno lijevanje // Sveučilišni odjel za stručne studije, Sveučilište u Splitu. 2013.

Podaci o odgovornosti

Ljumović, Petar

hrvatski

Analiza triboloških mehanizama trošenja na kalupima za visokotlačno lijevanje

Tvrtka LTH Metalni lijev d.o.o. [1] iz Benkovca kao tvornica tlačnog lijeva iz Zadarske županije, bavi se proizvodnjom automobilskih dijelova od legura aluminija i sudjeluje u izvoznoj robnoj bilanci sa preko 25 milijuna € vrijednosti proizvoda za renomirane svjetske partnere, odnosno automobilske korporacije poput BMW-a i Mercedesa. Tehnika i problematika aluminijskog tlačnog lijevanja kao proizvodne tehnologije koju koristi ova ljevaonica, već je bila predmetom promatranja i analize kroz određeni broj diplomskih radova [2] unazad nekoliko godina. Tom prigodom dana su temeljita obrazloženja tehnike aluminijskog tlačnog lijevanja s naglaskom na tlačno lijevanje s hladnom komorom upravo iz proizvodnog programa ljevaonice LTH Metalni lijev. Dane su karakteristike osnovnih postupaka izrade aluminijskih odljevaka u jednokratnim i trajnim kalupima, navedeni su i opisani različiti materijali za izradu kalupa, navedene su prednosti i nedostaci odljevaka od legura aluminija, kao i same vrste legura koje se najčešće koriste u proizvodnji, odnosno izradi aluminijskih odljevaka unutar navedenog proizvodnog sustava. Projekt uzima u obzir dosadašnje spoznaje, iskustva i podatke iz navedene tvornice vezane uz prethodno spomenutu problematiku kao točku polazišta. Radni djelokrug Projekta bio bi provođenje izviđačkih ispitivanja triboloških pojava na kalupima za tlačno lijevanje kao dio Projekta Zavoda za strojarsku tehnologiju pri Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu, pod naslovom “Analiza trošenja i mogućnosti produljenja vijeka trajanja alata za tlačno lijevanje“.

visokotlačni lijev; kalupi; mehanizmi trošenja; tribologija

nije evidentirano

engleski

Analysis of tribological wear mechanisms on die cast molds

nije evidentirano

high pressure casting; molds; wear mechanisms; tribology

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Sveučilišni odjel za stručne studije, Sveučilište u Splitu

2013.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Strojarstvo