Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 666804

ANALIZA ŠEĆERA TEKUĆINSKOM KROMATOGRAFIJOM


Drljo, Emanuela
ANALIZA ŠEĆERA TEKUĆINSKOM KROMATOGRAFIJOM, 2013., diplomski rad, preddiplomski, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb


CROSBI ID: 666804 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
ANALIZA ŠEĆERA TEKUĆINSKOM KROMATOGRAFIJOM
(Sugar analysis using liquid chromatography)

Autori
Drljo, Emanuela

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije

Mjesto
Zagreb

Datum
10.09

Godina
2013

Stranica
44

Mentor
Ukić, Šime

Ključne riječi
tekućinska kromatografija; anionska izmjenjivačka kromatografija visoke djelotvornosti; analiza šećernih spojeva
(liquid chromatography; high-performance anion exchange chromatography; analysis of sugar compounds)

Sažetak
Ugljikohidrati ili šećerni spojevi su polihidroksidi aldehida ili ketona koji čine veći dio organske materije na zemlji zbog svoje umiješanosti u mnogim životne procese. Mogu biti prisutni kao izolirane molekule ili fizički odnosno kemijski povezani s drugim molekulama. Pojedinačne molekule mogu se razvrstati prema broju monomera koje sadrže, kao što su monosaharidi, oligosaharidi ili polisaharidi. Složenost ugljikohidrata najčešće izaziva potrebu za korištenjem analitičkih tehnika, kemijskih i biokemijskih procesa kako bi se dobila njihova separacija i odredila strukturna svojstva. Kromatografija je danas najčešće korištena separacijska tehnika koja omogućava separaciju i kvantitativno određivanje šećernih spojeva. Analize šećera, šećernih alkohola i ostalih ugljikohidrata postignute su pomoću nekoliko kromatografskih metoda, a neke od njih su tekućinska kromatografija, tekućinska kromatografija visoke djelotvornosti i ionska kromatografija. Tekućinska kromatografija visoke djelotvornosti jedna je od najučinkovitijih metoda kojom se može odijeliti veliki broj spojeva kao što su aminokiseline, nukleinske kiseline, šećeri, lijekovi i dr. U kombinaciji s UV detektorom ili pak detektorom s nizom dioda pokazala se kao važna analitička metoda u kvalitativnoj i kvantitativnoj analizi koja rezultira brzim, specifičnim, visoko osjetljivim i preciznim mjerenjima. U ovom radu dane su osnove tekućinske kromatografije (i kromatografije općenito) te su navedene i pobliže okarakterizirane metode tekućinske kromatografije kojima se provode analize šećernih spojeva.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija, Kemijsko inženjerstvo



POVEZANOST RADA


Projekti:
125-1253092-3004 - Procesi ionske izmjene u sustavu kvalitete industrijskih voda (Bolanča, Tomislav, MZOS ) ( POIROT)

Ustanove:
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb

Profili:

Avatar Url Šime Ukić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju

Drljo, Emanuela
ANALIZA ŠEĆERA TEKUĆINSKOM KROMATOGRAFIJOM, 2013., diplomski rad, preddiplomski, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb
Drljo, E. (2013) 'ANALIZA ŠEĆERA TEKUĆINSKOM KROMATOGRAFIJOM', diplomski rad, preddiplomski, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Drljo, E.}, year = {2013}, pages = {44}, keywords = {teku\'{c}inska kromatografija, anionska izmjenjiva\v{c}ka kromatografija visoke djelotvornosti, analiza \v{s}e\'{c}ernih spojeva}, title = {ANALIZA \v{S}E\'{C}ERA TEKU\'{C}INSKOM KROMATOGRAFIJOM}, keyword = {teku\'{c}inska kromatografija, anionska izmjenjiva\v{c}ka kromatografija visoke djelotvornosti, analiza \v{s}e\'{c}ernih spojeva}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Drljo, E.}, year = {2013}, pages = {44}, keywords = {liquid chromatography, high-performance anion exchange chromatography, analysis of sugar compounds}, title = {Sugar analysis using liquid chromatography}, keyword = {liquid chromatography, high-performance anion exchange chromatography, analysis of sugar compounds}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font