Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 666487

Procjena opterećenja radnika pri podizanju tereta


Jurčević Lulić, Tanja; Runjak, Mladen
Procjena opterećenja radnika pri podizanju tereta // Sigurnost : časopis za sigurnost u radnoj i životnoj okolini, 55 (2013), 2; 125-131 (podatak o recenziji nije dostupan, prethodno priopcenje, znanstveni)


Naslov
Procjena opterećenja radnika pri podizanju tereta
(Estimation of the Load Acting on the Worker during Lifting Task)

Autori
Jurčević Lulić, Tanja ; Runjak, Mladen

Izvornik
Sigurnost : časopis za sigurnost u radnoj i životnoj okolini (0350-6886) 55 (2013), 2; 125-131

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, prethodno priopcenje, znanstveni

Ključne riječi
Podizanje tereta; opterećenje radnika; biomehanički model; intraabdominalni tlak; primjena Pravilnika
(Load lifting; load acting on the worker; biomechanical model; intraabdominal pressure; implementation of the Regulations)

Sažetak
Cilj rada bio je procijeniti opterećenje radnika pri podizanju tereta koristeći se ergonomskom metodom te metodom ocjenjivanja opterećenja radnika prema Pravilniku o zaštiti na radu pri ručnom prenošenju tereta. Ispitanik je bio radnik muškog spola visine 185 cm i mase 85 kg. Analizirana su dva radna postupka: podizanje s poda kutije mase 8 kg i ulaganje na policu na dvije različite razine te podizanje kutije mase 25 kg s poda na radni stol. Ergonomska metoda koristi se intraabdominalnim tlakom za procjenu opterećenja ispitanika, a sastoji se od izrade biomehaničkih modela u sagitalnoj ravnini te izračunavanja lumbalnog momenta i intraabdominalnog tlaka. Intraabdominalni tlakovi utvrđeni su za svaki radni položaj i uspoređeni s kritičnom vrijednosti. Metoda ocjenjivanja opterećenja radnika prema Pravilniku temelji se na bodovnom vrednovanju: učestalosti radnih zadaća, mase tereta, položaja tijela pri prenošenju, ergonomskih uvjeta na radnom mjestu, radnog iskustva i temperature u radnom okolišu. Ergonomska analiza pokazala je da se kod podizanja tereta od 25 kg javlja intraabdominalni tlak veći od kritične vrijednosti. Metodom ocjenjivanja utvrđena su povećana opterećenja, s većim opterećenjem za slučaj tereta od 25 kg. Preporuka je da se kod podizanja tereta od 25 kg smanji broj zadataka podizanja tijekom dana i radno opterećenje raspodijeli na više radnika te da se teret nosi što bliže trupu, uz ravna leđa, jer se na taj način smanjuju krak rezultantne sile, lumbalni moment i intraabdominalni tlak.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
StrojarstvoPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
120-1962766-3109 - VIRTUALNA TRODIMENZIJSKA PRIMJENJENA ANTROPOLOGIJA (Tanja Jurčević-Lulić, )

Ustanove
Fakultet strojarstva i brodogradnje, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Tanja Jurčević-Lulić, (187094)

Časopis indeksira:


  • Scopus


Uključenost u ostale bibliografske baze podataka:


  • Pollution Abstracts
  • CSA Technology Research Database
  • Environmental Sciences and Pollution Management
  • Mechanical and Transport Engineering Abstracts
  • Scopus