Razlike u koncentracijama bakra u mesnim proizvodima, ribi i školjkama (CROSBI ID 199738)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad
Podaci o odgovornosti
Bilandžić, Nina ; Đokić, Maja ; Sedak, Marija ; Sokolić-Mihalak, Darja ; Jurković, Marina ; Gross Bošković, Andrea
hrvatski
Razlike u koncentracijama bakra u mesnim proizvodima, ribi i školjkama
Koncentracije bakra (Cu) određene su u 65 uzoraka uzorkovanih odnosno kupljenih u Hrvatskoj u ljeto 2012.: meso (goveda, svinja, ovaca), mesne prerađevine (kobasice, pašteta), riba i riblji proizvodi i školjke (dagnje, kamenice). Srednje koncentracije Cu su (mg/kg): svi uzorci mesa 0, 77, kobasice 0, 69, pašteta 2, 24, riba 0, 23, riblje prerađevine 1, 20, školjke 0, 81, kamenice 30, 0. Utvrđene su statistički značajne razlike između skupina namirnica. Procijenjene srednje dnevne količine unosa (EDI) Cu u ispitanoj hrani koje doprinose preporučenom unosu hranom (RDA) su (%): 1, 54 mesa ; 1, 38 kobasice, 4, 48 pašteta, te <1 za ribe, proizvodi od riba i školjke, 10, 0 kamenice. Prosječni dnevni unosi Cu izraženi kao % od privremenog maksimalnog dopuštenog dnevnog unosa (PMTDI) su < 0, 9 % za meso i mesne proizvode, < 0, 085 % za ribu, riblje proizvode i dagnje te 2 % za kamenice. Najviša koncentracija Cu određena je u kamenicama, što ukazuje da ova vrsta može biti uključena u prehrani kao dobar izvor Cu. U zaključku, dobiveni analitički rezultati pokazuju da ne postoje zdravstveni rizici od konzumiranja ispitanih namirnica. Kako bi procijenili onečišćenje mora u Hrvatskoj, treba ispitati sadržaj Cu u kamenicama sa farmi kamenica s različitih lokacija.
Bakar; Meso; Mesni proizvodi; Ribe i proizvodi; Školjke; ICP-OES; Hrvatska
nije evidentirano
engleski
Copper content differences in meat products, fish and shellfish
nije evidentirano
Copper; Meat; Meat products; Fish and products; Shellfish; ICP-OES; Croatia
nije evidentirano