Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 666261

Razlike u koncentracijama bakra u mesnim proizvodima, ribi i školjkama


Bilandžić, Nina; Đokić, Maja; Sedak, Marija; Sokolić-Mihalak, Darja; Jurković, Marina; Gross Bošković, Andrea
Razlike u koncentracijama bakra u mesnim proizvodima, ribi i školjkama // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, XV (2013), srpanj-kolovoz, 4; 275-280 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


Naslov
Razlike u koncentracijama bakra u mesnim proizvodima, ribi i školjkama
(Copper content differences in meat products, fish and shellfish)

Autori
Bilandžić, Nina ; Đokić, Maja ; Sedak, Marija ; Sokolić-Mihalak, Darja ; Jurković, Marina ; Gross Bošković, Andrea

Izvornik
Meso : prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) XV (2013), Srpanj-kolovoz, 4; 275-280

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Bakar; Meso; Mesni proizvodi; Ribe i proizvodi; Školjke; ICP-OES; Hrvatska
(Copper; Meat; Meat products; Fish and products; Shellfish; ICP-OES; Croatia)

Sažetak
Koncentracije bakra (Cu) određene su u 65 uzoraka uzorkovanih odnosno kupljenih u Hrvatskoj u ljeto 2012.: meso (goveda, svinja, ovaca), mesne prerađevine (kobasice, pašteta), riba i riblji proizvodi i školjke (dagnje, kamenice). Srednje koncentracije Cu su (mg/kg): svi uzorci mesa 0, 77, kobasice 0, 69, pašteta 2, 24, riba 0, 23, riblje prerađevine 1, 20, školjke 0, 81, kamenice 30, 0. Utvrđene su statistički značajne razlike između skupina namirnica. Procijenjene srednje dnevne količine unosa (EDI) Cu u ispitanoj hrani koje doprinose preporučenom unosu hranom (RDA) su (%): 1, 54 mesa ; 1, 38 kobasice, 4, 48 pašteta, te <1 za ribe, proizvodi od riba i školjke, 10, 0 kamenice. Prosječni dnevni unosi Cu izraženi kao % od privremenog maksimalnog dopuštenog dnevnog unosa (PMTDI) su < 0, 9 % za meso i mesne proizvode, < 0, 085 % za ribu, riblje proizvode i dagnje te 2 % za kamenice. Najviša koncentracija Cu određena je u kamenicama, što ukazuje da ova vrsta može biti uključena u prehrani kao dobar izvor Cu. U zaključku, dobiveni analitički rezultati pokazuju da ne postoje zdravstveni rizici od konzumiranja ispitanih namirnica. Kako bi procijenili onečišćenje mora u Hrvatskoj, treba ispitati sadržaj Cu u kamenicama sa farmi kamenica s različitih lokacija.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
048-0481186-1184 - Učinci i sudbina veterinarskih lijekova i vakcina u organizmu životinja (Svjetlana Terzić, )

Ustanove
Hrvatski veterinarski institut, Zagreb

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka:


  • CAB Abstracts
  • Zoological Record