Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 666190

Oplemenjivanjem pšenice do kvalitetne i sigurne hrane


Krešimir Dvojković, Georg Drezner, Valentina Španić, Daniela Horvat, Kristina Lutrov
Oplemenjivanjem pšenice do kvalitetne i sigurne hrane // 3. Zbornik sažetaka Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane / Gordana Kralik (ur.).
Osijek: Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera, 2013. str. 33-34 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


Naslov
Oplemenjivanjem pšenice do kvalitetne i sigurne hrane
(From wheat breeding to food quality and safety)

Autori
Krešimir Dvojković, Georg Drezner, Valentina Španić, Daniela Horvat, Kristina Lutrov

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
3. Zbornik sažetaka Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane / Gordana Kralik - Osijek : Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera, 2013, 33-34

ISBN
978-953-7871-18-5

Skup
Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane/Environmentally Acceptable Production of Safe Quality Food

Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 13.12.2013

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Pšenica; oplemenjivanje; kultivari
(Wheat; breeding; cultivars)

Sažetak
Pšenica je jedna od vodećih biljnih vrsta u ishrani čovječanstva, te zadovoljava približno 55% ukupnih potreba svjetske populacije za ugljikohidratima. Pšenično zrno jednostavno se skladišti i transportira te se može preraditi u raznovrsne prehrambene proizvode dobre hranjive vrijednosti. Pšenica se uzgaja u vrlo različitim agroklimatskim okolinama i žetva se na različitim mjestima u svijetu obavlja svakog mjeseca tijekom cijele godine. Prognoze potreba rastuće svjetske populacije za pšenicom do 2020. godine variraju od 759 milijuna do milijardu tona. Intenzivno oplemenjivanje pšenice s ciljem zadovoljenja potreba proizvođača, prerađivača, a posebice mlinsko pekarske industrije i potrošača, dio je odgovora na takve rastuće potrebe za pšenicom. Glavni cilj tijekom duge tradicije oplemenjivanja pšenice na Poljoprivrednom institutu Osijek je stvaranje novih kultivara pšenice s poboljšanim urodom zrna i tehnološkom kakvoćom, kao i s boljom stabilnosti i adaptabilnosti u različitim okolinskim uvjetima. U ovom radu prikazan je dio ciljeva, metoda i rezultata višegodišnjeg oplemenjivačkog rada koji se provodi na pšenici na Poljoprivrednom institutu Osijek. Genetsko unapređenje kultivara pšenice postignuto oplemenjivanjem ima važan doprinos u proizvodnji sigurne i kvalitetne hrane.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
073-0730718-0598 - Razvoj nove germplazme u oplemenjivanju kvantitativnih svojstava pšenice (Georg Drezner, )

Ustanove
Poljoprivredni institut Osijek