Oplemenjivanjem pšenice do kvalitetne i sigurne hrane (CROSBI ID 604884)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Krešimir Dvojković, Georg Drezner, Valentina Španić, Daniela Horvat, Kristina Lutrov
hrvatski
Oplemenjivanjem pšenice do kvalitetne i sigurne hrane
Pšenica je jedna od vodećih biljnih vrsta u ishrani čovječanstva, te zadovoljava približno 55% ukupnih potreba svjetske populacije za ugljikohidratima. Pšenično zrno jednostavno se skladišti i transportira te se može preraditi u raznovrsne prehrambene proizvode dobre hranjive vrijednosti. Pšenica se uzgaja u vrlo različitim agroklimatskim okolinama i žetva se na različitim mjestima u svijetu obavlja svakog mjeseca tijekom cijele godine. Prognoze potreba rastuće svjetske populacije za pšenicom do 2020. godine variraju od 759 milijuna do milijardu tona. Intenzivno oplemenjivanje pšenice s ciljem zadovoljenja potreba proizvođača, prerađivača, a posebice mlinsko pekarske industrije i potrošača, dio je odgovora na takve rastuće potrebe za pšenicom. Glavni cilj tijekom duge tradicije oplemenjivanja pšenice na Poljoprivrednom institutu Osijek je stvaranje novih kultivara pšenice s poboljšanim urodom zrna i tehnološkom kakvoćom, kao i s boljom stabilnosti i adaptabilnosti u različitim okolinskim uvjetima. U ovom radu prikazan je dio ciljeva, metoda i rezultata višegodišnjeg oplemenjivačkog rada koji se provodi na pšenici na Poljoprivrednom institutu Osijek. Genetsko unapređenje kultivara pšenice postignuto oplemenjivanjem ima važan doprinos u proizvodnji sigurne i kvalitetne hrane.
pšenica; oplemenjivanje; kultivari
nije evidentirano
engleski
From wheat breeding to food quality and safety
nije evidentirano
wheat; breeding; cultivars
nije evidentirano
Podaci o prilogu
33-34.
2013.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Gordana Kralik
Osijek: Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
978-953-7871-18-5
Podaci o skupu
Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane/Environmentally Acceptable Production of Safe Quality Food
predavanje
13.12.2013-13.12.2013
Osijek, Hrvatska