Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Oplemenjivanjem pšenice do kvalitetne i sigurne hrane (CROSBI ID 604884)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija

Krešimir Dvojković, Georg Drezner, Valentina Španić, Daniela Horvat, Kristina Lutrov Oplemenjivanjem pšenice do kvalitetne i sigurne hrane // 3. Zbornik sažetaka Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane / Gordana Kralik (ur.). Osijek: Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2013. str. 33-34

Podaci o odgovornosti

Krešimir Dvojković, Georg Drezner, Valentina Španić, Daniela Horvat, Kristina Lutrov

hrvatski

Oplemenjivanjem pšenice do kvalitetne i sigurne hrane

Pšenica je jedna od vodećih biljnih vrsta u ishrani čovječanstva, te zadovoljava približno 55% ukupnih potreba svjetske populacije za ugljikohidratima. Pšenično zrno jednostavno se skladišti i transportira te se može preraditi u raznovrsne prehrambene proizvode dobre hranjive vrijednosti. Pšenica se uzgaja u vrlo različitim agroklimatskim okolinama i žetva se na različitim mjestima u svijetu obavlja svakog mjeseca tijekom cijele godine. Prognoze potreba rastuće svjetske populacije za pšenicom do 2020. godine variraju od 759 milijuna do milijardu tona. Intenzivno oplemenjivanje pšenice s ciljem zadovoljenja potreba proizvođača, prerađivača, a posebice mlinsko pekarske industrije i potrošača, dio je odgovora na takve rastuće potrebe za pšenicom. Glavni cilj tijekom duge tradicije oplemenjivanja pšenice na Poljoprivrednom institutu Osijek je stvaranje novih kultivara pšenice s poboljšanim urodom zrna i tehnološkom kakvoćom, kao i s boljom stabilnosti i adaptabilnosti u različitim okolinskim uvjetima. U ovom radu prikazan je dio ciljeva, metoda i rezultata višegodišnjeg oplemenjivačkog rada koji se provodi na pšenici na Poljoprivrednom institutu Osijek. Genetsko unapređenje kultivara pšenice postignuto oplemenjivanjem ima važan doprinos u proizvodnji sigurne i kvalitetne hrane.

pšenica; oplemenjivanje; kultivari

nije evidentirano

engleski

From wheat breeding to food quality and safety

nije evidentirano

wheat; breeding; cultivars

nije evidentirano

Podaci o prilogu

33-34.

2013.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Gordana Kralik

Osijek: Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku

978-953-7871-18-5

Podaci o skupu

Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane/Environmentally Acceptable Production of Safe Quality Food

predavanje

13.12.2013-13.12.2013

Osijek, Hrvatska

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)