Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj dodatka pira na svojstva ekstrudiranih proizvoda na bazi kukuruzne krupice (CROSBI ID 382665)

Ocjenski rad | diplomski rad

Pušić, Marija Utjecaj dodatka pira na svojstva ekstrudiranih proizvoda na bazi kukuruzne krupice / Šubarić, Drago (mentor); Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2013

Podaci o odgovornosti

Pušić, Marija

Šubarić, Drago

hrvatski

Utjecaj dodatka pira na svojstva ekstrudiranih proizvoda na bazi kukuruzne krupice

Ekstruzija je značajan proces u prehrambenoj industriji, gdje se često kao osnovna sirovina koristi kukuruzna krupica u koju se s ciljem obogaćivanja nutritivne vrijednosti i poboljšanja fizikalno-kemijskih svojstava mogu dodavati brašna različitih žitarica. Cilj ovoga rada bio je ispitati utjecaj dodatka pira na svojstva ekstrudiranih proizvoda na bazi kukuruzne krupice (omjeri kukuruzna krupica Specijal : pir = 80 : 20 i kukuruzna krupica Resli : pir = 80 : 20). Dobivenim ekstrudatima ispitana su fizikalna, termofizikalna i reološka svojstva u odnosu na neekstrudirane uzorke. Utvrđeno je da dodatkom pira dolazi do smanjenja ekspanzijskog omjera i povećanja nasipne mase, kao i povećanja tvrdoće i smanjenja lomljivosti ekstrudata. Ekstruzija je uzrokovala posvjetljenje kod kukuruzne krupice Specijal, a potamnjivanje kod kukuruzne krupice Resli. Dodatkom pira došlo je do potamnjivanja uzoraka obiju krupica te smanjenja zasićenosti boje. Ekstruzija je uzrokovala povećanje indeksa apsorpcije i indeksa topljivosti u vodi, kao i značajno oštećenje škroba kod svih uzoraka, s tim što je dodatkom pira u oba slučaja smanjena oštećenost škroba. Dodatkom pira i postupkom ekstruzije došlo je do smanjenja viskoznosti vrha, viskoznosti pri 92 °C te viskoznosti pri 50 °C kod svih uzoraka te su ekstrudirani uzorci bili manje skloni retrogradaciji.

ekstruzija ; kukuruzna krupica ; pir

nije evidentirano

engleski

Influence of spelt flour addition on properties of extruded products based on corn grits

nije evidentirano

extrusion ; corn grits ; spelt flour

nije evidentirano

Podaci o izdanju

39

27.09.2013.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija