Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 665658

Osobinee tla i vinogradarski položaj, preduvjet kloroze vinove loze na karbonatnim tlima Pleševičkog vinogorja


Gluhić, David, Herak Ćustić, Mirjana; Petek, Marko
Osobinee tla i vinogradarski položaj, preduvjet kloroze vinove loze na karbonatnim tlima Pleševičkog vinogorja // Glasnik zaštite bilja, 6 (2009), 108-115 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 665658 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Osobinee tla i vinogradarski položaj, preduvjet kloroze vinove loze na karbonatnim tlima Pleševičkog vinogorja
(Soil properties and vineyard site, precondition for chlorosis on calcareous soils of Pleševica wine region)

Autori
Gluhić, David, Herak Ćustić, Mirjana ; Petek, Marko

Izvornik
Glasnik zaštite bilja (0350-9664) 6 (2009); 108-115

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
vinova loza; kloroza; sorta
(grapevine; chlorosis; sort)

Sažetak
Uzgoj vinove loze na području Pleševičkog vinogorja stoljetna je tradicija. Jedna od zastupljenijih bijelih sorata je Sauvignon bijeli, koji na odabranim položajima Pleševičkog vinogorja postiže vrhunsku kvalitetu. Međutim, na velikom dijelu Pleševičkog vinogorja nalaze se karbonatna bezstrukturna ria, praškasto ilovaste do praškasto glinasto teksture, sa vrlo malim kapacitetom za zrak. Zbog svega navednog česte su pojave kloroza i nekroza te potpunog propadanja trsova, pa je cilj rada utvrditi razloge ovih pojava. Istraživanja su provedena tijekom 2006. godine na 4 vinogradarka položaja: Šipkovica, Veselnica, Klemenka te Borička, na sorti Sauvignon bijeli. Kemijska svojstva i biljno hranidbeni kapacitet tla određeni su ispod zdravih i klorotičnih trsova standardnim analitičkim postupcima, a dobiveni rezultati podvrgnuti su statističkoj obradi. Na temelju rezultata istraživanja nije utvrđen signifikantan utjecaj količine ukupnih karbonata i fiziološki aktivnog vapna na pojavu kloroze vinove laze. Količine ukupnih karbonata u tlu zdravih trsova kretale su se u rangu od 77, 04-46, 64%, dok je u tlu klorotičnih trsova utvrđeno 27, 2-47, 38%. S1ična dinamika zamijećena je i kod količine fiziološki aktivnog vapna u tlu: zdravi trsovi 74, 75-34, 50%, klorotični 76, 25-33, 75%. Iako se u literaturi navodi, da povećana gnojidba tla kalijem može smanjiti intenzitet kloroze, u ovom istraživanju te tvrdnje nisu potvrđene. Na vinogradarskom položaju Veselnica klorotični trsovi pojavljivali su se i pri količini od 38-80 mg/100 g tla K2O u tlu. Multifaktorijelnom analizom parametara CaCO3, CaO, P2O5 i K2O utvrđeno je da ne postoji statistički opravdana interakcija između faktora lokacija i klorotični trsovi. Utvrđeni rezultati upućuju na višegodišnja dodatna multidisciplinarana istraživanja, čije provođenje je već započelo.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
178-1781845-1915 - Smjernice za kontroliranu ishranu vinove loze i proizvodnju vina (Mirjana Herak Ćustić, )

Ustanove
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url David Gluhić (autor)

Avatar Url Marko Petek (autor)

Citiraj ovu publikaciju

Gluhić, David, Herak Ćustić, Mirjana; Petek, Marko
Osobinee tla i vinogradarski položaj, preduvjet kloroze vinove loze na karbonatnim tlima Pleševičkog vinogorja // Glasnik zaštite bilja, 6 (2009), 108-115 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Gluhić, David, Herak Ćustić, Mirjana & Petek, M. (2009) Osobinee tla i vinogradarski položaj, preduvjet kloroze vinove loze na karbonatnim tlima Pleševičkog vinogorja. Glasnik zaštite bilja, 6, 108-115.
@article{article, year = {2009}, pages = {108-115}, keywords = {grapevine, chlorosis, sort}, journal = {Glasnik za\v{s}tite bilja}, volume = {6}, issn = {0350-9664}, title = {Soil properties and vineyard site, precondition for chlorosis on calcareous soils of Ple\v{s}evica wine region}, keyword = {grapevine, chlorosis, sort} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka:


  • FSTA: Food Science and Technology Abstracts
  • CAB Abstracts (CAB INTERNATIONAL)





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font