Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Učinkovitost uporabe 1-MCP-a za održavanje kakvoće ploda jagode poslije berbe (CROSBI ID 382530)

Ocjenski rad | diplomski rad

Majić Nosić, Jelena Učinkovitost uporabe 1-MCP-a za održavanje kakvoće ploda jagode poslije berbe / Jemrić, Tomislav (mentor); Zagreb, Agronomski fakultet, . 2013

Podaci o odgovornosti

Majić Nosić, Jelena

Jemrić, Tomislav

hrvatski

Učinkovitost uporabe 1-MCP-a za održavanje kakvoće ploda jagode poslije berbe

Istraživano je djelovanje tretmana 1- metil ciklopropena (1-MCP) na plodovima jagode (Fragaria x ananassa Duch.) sorti Alba i Sonata nakon berbe .Testiranje je izvršeno 1-MCP u koncentraciji od 10, 100, 500 i 1000 ppb uz netretiranu kontrolu. Tretman 1-MCP trajao je 24 sata na temperaturi od 0oC , a plodovi su čuvani 5 dana pri istoj temperaturi i uvjetima normalne atmosfere. Nakon 5 dana čuvanja plodovi su izvađeni na sobnu temperaturu i provedene su standardne analize kakvoće, te senzorička analiza. Plodovi koji su bili izloženi 1-MCP u koncentraciji od 10 ppb imali su bolju čvrstoću u odnosu na plodove kontrole, također plodovi iz ove grupe pokazali su i značajno niži kalo u odnosu na kontrolu. Intenzitet boje plodova koji su tretirani većim koncentracijama 1-MCP bio je manji, a ukupna kiselost veća. Također je došlo do promjene omjera šećera i kiselina. Senzorička analiza pokazala je da najbolje rezultate daju plodovi koji su tretirani 1-MCP u višim koncentracijama tj. 500 i 1000 ppb.

jagoda; tretman 1-MCP; čuvanje ploda

nije evidentirano

engleski

Effectiveness of the 1-MCP usage to maintain quality of strawberry fruit after harvest

nije evidentirano

strawberry; 1-MCP treatment; fruit preservation

nije evidentirano

Podaci o izdanju

48

16.12.2013.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)