Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Preliminarni rezultati mikroklimatskih parametara na mliječnim farmama u istočnoj Hrvatskoj (CROSBI ID 604645)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija

Mijić, Pero ; Bobić, Tina ; Vučković, Goran ; Ivkić, Zdenko ; Solić, Dragan ; Špehar, Marija Preliminarni rezultati mikroklimatskih parametara na mliječnim farmama u istočnoj Hrvatskoj // 3. zbornik sažetaka, book of abstract, Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane / Gordana Kralik (ur.). Osijek: Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2013. str. 53-54

Podaci o odgovornosti

Mijić, Pero ; Bobić, Tina ; Vučković, Goran ; Ivkić, Zdenko ; Solić, Dragan ; Špehar, Marija

hrvatski

Preliminarni rezultati mikroklimatskih parametara na mliječnim farmama u istočnoj Hrvatskoj

Mikroklima u staji ima veliki utjecaj na zdravlje, dobrobit životinja i samu proizvodnju mlijeka. Stoga treba osigurati optimalne mikroklimatske uvjete, kako bi krave proizvele što više mlijeka. Optimalna temperatura za mliječne krave prema nekim istraživanjima se kreće od 4°C do 16°C, a relativna vlaga zraka od 60 do 80%. Niske temperature nemaju negativne posljedice na opće stanje krava kao i na njihovu proizvodnju, ali pod pretpostavkom da je ležište uvijek suho i da u staji nema propuha. Najveći učinak hlađenja postiže se pri brzini strujanja zraka od 2, 5 m/s, dok bi intenzitet osvjetljenosti trebao iznositi minimalno 80 luksa u trajanju preko 10 sati. Granične vrijednosti za štetne plinove u staji su za ugljični dioksid (CO2) 3000 ppm, amonijak (NH3) 20 ppm i sumporovodik (H2S) 5 ppm. Pravilnom izgradnjom staje, postavljanjem ventilatora i raspršivača vode, pokušavaju se osigurati optimalni mikroklimatski uvjeti. Ukoliko želimo postići pozitivne rezultate u suvremenoj govedarskoj proizvodnji, tada stajska mikroklima predstavlja nezaobilazan čimbenik. Vrijednosti rezultata za temperaturu u proizvodnim objektima se kretala od -1, 9°C do 42°C. Vlaga zraka je imala vrijednosti od 24, 9% do 94, 5%. Razina štetnih plinova najveća je bila za ugljični dioksid (CO2) 3036 ppm. Brzina strujanja zraka u objektu je bila do 4, 91 m/s.

mikroklima; staja; goveda; proizvodnja

Ovaj rad je dio rezultata istraživanja VIP projekta financiran od strane Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske pod nazivom "Mikroklimatski utjecaji na količinu i sastav mlijeka krava".

engleski

Preliminary results of microclimate parameters on dairy farms in Eastern Croatia.

nije evidentirano

microclimate; barn; cattle; production

nije evidentirano

Podaci o prilogu

53-54.

2013.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

3. zbornik sažetaka, book of abstract, Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane

Gordana Kralik

Osijek: Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku

978-953-7871-18-5

Podaci o skupu

3. znanstveno-stručni skup, Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane, 13. 12. 2013.

poster

13.12.2013-13.12.2013

Osijek, Hrvatska

Povezanost rada

nije evidentirano