Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj slušanja glazbe i drugih čimbenika na razinu bolnosti kliničke elektromioneurografije (CROSBI ID 773316)

Druge vrste radova | radovi sa studija

Miloš, Olga ; Delimar, Valentina Utjecaj slušanja glazbe i drugih čimbenika na razinu bolnosti kliničke elektromioneurografije // Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu. 2013.

Podaci o odgovornosti

Miloš, Olga ; Delimar, Valentina

hrvatski

Utjecaj slušanja glazbe i drugih čimbenika na razinu bolnosti kliničke elektromioneurografije

Klinička elektromioneurografija (EMNG) predstavlja neugodnu i bolnu pretragu za bolesnika. Utjecaj glazbe je u više istraživanja dokazan kao čimbenik koji smanjuje percepciju boli putem distrakcije, emocionalne valencije i konvergencijom osjetnih modaliteta. Cilj ove studije bio je ispitati utjecaj glazbe i drugih čimbenika na razinu bolnosti EMNG-e. Ovo prospektivno istraživanje uključivalo je 60 bolesnika, koji su randomizirani u glazbenu i kontrolnu skupinu. Podaci bolesnika su sakupljeni na temelju upitnika prije i nakon EMNG pregleda, a razina boli određivala se numeričkom skalom boli. Utvrđeno je da je u glazbenoj skupini elektroneurografija (ENG) bila manje bolna nego u kontrolnoj (p=0, 031). Suradljiviji bolesnici tijekom ENG-a izrazili su niži stupanj boli (p=0, 011). Skupina koja je već prije radila EMNG izrazila je veću bolnost tijekom sadašnjeg ENG-e (p=0, 019). Za bolesnike starije dobne skupine elektromiografija (EMG) je bila bolnija (p=0, 041). Bolesnici sa srednjom stručnom spremom su osjetili najmanju razinu boli tijekom ENG-e (p=0, 026). Pokazalo se da spol, dužina čekanja na pretragu, biometereološka prognoza, opseg pretrage i dijagnoza depresije ne utječu na razinu bolnosti EMNG-e. Temeljem rezultata možemo zaključiti da glazba utječe na smanjenje bolnosti EMNG-e te doprinosi lakšem i bržem izvođenju pretrage i boljoj kvaliteti nalaza.

EMNG; bol

nije evidentirano

engleski

Effects of music and other factors on clinical electromyography and nerve conduction studies pain perception

nije evidentirano

electromyography; pain

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

2013.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Kliničke medicinske znanosti