Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 664782

Rad Božidara Finke na lingvističkoj geografiji


Lončarić, Mijo
Rad Božidara Finke na lingvističkoj geografiji // Hrvatski dijalektološki zbornik, 18 (2013), 33-46 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 664782 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Rad Božidara Finke na lingvističkoj geografiji
(Božidar Finka and Geolinguistic)

Autori
Lončarić, Mijo

Izvornik
Hrvatski dijalektološki zbornik (0439-691X) 18 (2013); 33-46

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Finka; lingvistička geografija; hrvatski jezik; čakavsko narječje; slavenski atlas
(Finka; geolinguistic; atlas; slavic; croatian)

Sažetak
FINKIN RAD NA LINGVISTIČKOJ GEOGRAFIJI Kao istaknuti dijalektolog i predsjednik Odjela za dijalektologiju JAZU (sada Hazu) i predstavnik Akademije Božidar Finka sudjelovao je u radu na lingvističkoj geografiji , koji se odvijao u organizaciji Međuakademijskog odbora za dijalektološke atlase, u njegovim radnim tijelima, kao i u odgovarajućim međunarodnim tijelima s kojima se surađuje na projektima lingvističke geografije. Općeslavenski lingvistički atlas (OLA) - do ALE najveći međunarodni lingvistički projekt: bio je član je Međunarodnoga povjerenstva, kao jedan od dvaju članova iz Hrvatske, sudjelovao u prikupljanju terenske građe, u Hrvatskoj i dijaspori. U prvom objavljenom svesku Atlasa – Refleksi “jata” (u izdanju Srpske akademije uz suradnju svih tadašnjih republičkih akademija znanosti u Jugoslaviji) Finka je, zajedno s Antunom Šojatom izradio 5 (od ukupno 65 karata), s odgovarajućim prilozima (legende, komentari, indeksi). Vodio je brigu u vezi s radom na dijalektološkom atlasu srednjojužnoslavensih jezika (Srpskohrvatski dijalektološki atlas) od izrade upitnika do organizacije prikupljanja terenske građe i njezine pohrane, dok nije prihvaćen poseban Hrvatski dijalektološki (jezični) atlas (1997). Sudjelovao je u redakciji i kao autor u izradi monumentalnog djela Fonološki opisi srpskohrvatskih / hrvatskosrpskih, slovenačkih i makedonskih govora obuhvaćenih opšteslovenskim lingvističkim atlasom (1981, ANU BiH). Sudjelovao je u radu okrugloga stola za koncepciju i izradu Hrvatskoga dijalektološkiog atlasa. Surađivao je u izradi kvestionara i prikupljanju terenske građe za Bosansko-hercegovački dijalektološki atlas. Davao je, s drugim hrvatskim dijalektolozima, potrebne podatke s teritorija Hrvatske i hrvatske dijaspore za Karpatski atlas i za Europski lingvistički atlas (ALE – Atlas linguarum Europae), sada najveći međunarodni jezikoslovni projekt, pod pokroviteljstvom UNESCO-a. Izradio je dijalektološku kartu Hrvatske, a zajedno s Milanom Mogušem izradio je Kartu čakavskoga narječja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
FilologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
212-2120920-3419 - Istraživanje kajkavskoga narječja (Anita Celinić, )
101-1012676-2671 - Općeslavenski lingvistički atlas (OLA) i Europski lingvistički atlas (ELA) (Petar Šimunović, )

Ustanove
Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti,
Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje, Zagreb

Profili:

Avatar Url Mijo Lončarić (autor)

Citiraj ovu publikaciju

Lončarić, Mijo
Rad Božidara Finke na lingvističkoj geografiji // Hrvatski dijalektološki zbornik, 18 (2013), 33-46 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Lončarić, M. (2013) Rad Božidara Finke na lingvističkoj geografiji. Hrvatski dijalektološki zbornik, 18, 33-46.
@article{article, author = {Lon\v{c}ari\'{c}, M.}, year = {2013}, pages = {33-46}, keywords = {Finka, geolinguistic, atlas, slavic, croatian}, journal = {Hrvatski dijalektolo\v{s}ki zbornik}, volume = {18}, issn = {0439-691X}, title = {Bo\v{z}idar Finka and Geolinguistic}, keyword = {Finka, geolinguistic, atlas, slavic, croatian} }