Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Izrada prototipa nagibnog stola i provedba probnih ispitivanja na uzorcima geosintetika (CROSBI ID 773301)

Druge vrste radova | radovi sa studija

Bošković, Marina ; Šimunović, Ana Izrada prototipa nagibnog stola i provedba probnih ispitivanja na uzorcima geosintetika // Sveučilište u Zagrebu. 2013.

Podaci o odgovornosti

Bošković, Marina ; Šimunović, Ana

hrvatski

Izrada prototipa nagibnog stola i provedba probnih ispitivanja na uzorcima geosintetika

Nagibni stol je laboratorijski uređaj na kojem se provode ispitivanja uzoraka tla, stijena i drugih materijala kako bi se na jednostavan i brz način utvrdio kontaktni kut trenja uzorka. Nagibni stol se sastoji od ploče na kojoj se nalazi uzorak, koja je na jednoj strani pričvršćena za podlogu, dok je njezina nasuprotna strana slobodna, te joj je na taj način omogućeno slobodno kretanje u vertikalnom smjeru. Na nju se, dok se nalazi pod kutom od 0°, polaže uzorak, te se ona u određenim vremenskim intervalima podiže kontinuiranom brzinom sve dok uzorak ne klizne i pređe određenu udaljenost, nakon čega se zabilježi kut pod kojim se uzorak pokrenuo. Kut trenja ovisi o vrsti materijala i hrapavosti dodirnih površina. U ovom radu nagibni stol služi za određivanje kuta trenja između različitih geosintetika. Kontaktno trenje određeno je za različite kombinacije nekoliko vrsta geosintetika: geomembrana, tkani geotekstil, netkani geotekstil i geomreža. Detaljno je opisana procedura pripreme i provedbe pokusa. Nagibni stol je projektiran i izrađen u Geomehaničkom laboratoriju Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta.

nagibni stol; geosintetici; kontaktni kut trenja

nije evidentirano

engleski

Design of Tilt Table Prototype and Conducting Pre-testing on Geosynthetic Samples

nije evidentirano

tilt table test; geosynthetics; angle of friction

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Sveučilište u Zagrebu

2013.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Rudarstvo, nafta i geološko inženjerstvo