Računovodstvene pretpostavke upravljanja eko-hotelom (CROSBI ID 382445)
Ocjenski rad | doktorska disertacija
Podaci o odgovornosti
(Vejzagić, Vanja)
(Peršić, Milena)
hrvatski
Računovodstvene pretpostavke upravljanja eko-hotelom
Polazeći od opće teorije i specifičnosti grane djelatnosti hotelijerstva povezuju se dosadašnje spoznaje i nude nova rješenja kroz postavljanje kvalitetnog metodološkog okvira za pripremu računovodstvenih informacija za menadžment eko- hotela. Polazište je u informacijskim zahtjevima menadžmenta okoliša hotela, prepoznate kroz teorijska polazišta i primjere najbolje svjetske prakse. U kreiranju modela se oblikuje metodološki okvir i slijede načela utvrđivanja eko- efikasnosti, usmjerenih na izgradnju sustava izvješćivanja koji će zadovoljiti informacijske zahtjeve menadžmenta eko-hotela, a slijedom načela održivog razvoja. U dokazivanju hipoteza se prezentiraju rezultati empirijskog istraživanja provedenog u Republici Hrvatskoj (na izabranom uzorku svih hotela više kategorije), te u Velikoj Britaniji (na izabranom uzorku eko-hotela). Definira se uloga računovodstva okoliša u osiguranju upravljačke informacijske osnovice za menadžment na operativnoj i strategijskoj razini, a navedeno potkrepljuje primjenom relevantnih instrumenata, metoda i tehnika, usmjerenih na mjerenje i kontrolu dostignutog stupnja razvoja unapređenja i zaštite okoliša. Uspješno povezuje rezultate internog obračuna sa informacijama iz okruženja, pri čemu koristi računovodstvene standarda i standarde djelatnosti(IAS/MRS, IFRS/MSFI, ISO 9000ff, ISO 14000ff, EMAS, GRI ...)od značaja za problematiku koju obrađuje. U oblikovanju metodoloških pretpostavki utvrđivanja eko-efikasnosti hotela u Republici Hrvatskoj je uvažavan pravni okvir, dostignuti stupanj razvoja računovodstvene funkcije, razvijenost menadžmenta okoliša, prisutnost izvješćivanja o okolišu. U ocjeni eko-efikasnosti polazi od mogućnosti LCC i LCA metode, da bi primjenom AHP modela i slijedom načela uravnoteženog mjerenja rezultata (BSC)oblikovao teorijski utemeljen i za praksu prihvatljiv model pripreme informacija, neophodnih za upravljanje eko-hotelom. Model oblikovan za hotelsku industriju, prihvatljiv je i za ostale grane djelatnosti u strateškom upravljanju sustavom, a slijedom iskustava operativnog upravljanja temeljenog na povezivanju rezultata primjene odredbi standarda IFRS / MSFI 8 (za sve djelatnosti) i standarda USALI (za hotele). U okviru rezultata istraživanja ukazuje i na potrebu da se ove spoznaje koriste za unapređenje zakonske regulative i provedbenih akata, s ciljem da se računovodstveni informacijski sustava stavi u funkciju upravljanja okolišam, stvori relevantna osnovica za benchmarking, a kao poticaj da se podigne svijest i unaprijedi ukupno djelovanje prema okolišu, kako u hotelijerstvu tako i u drugim granama djelatnosti.
eko-hotel; eko-efikasnost; računovodstvo okoliša; društveno odgovorno računovodstvo; eko-bilanca; LCA; AHP model;
Istraživanje je u cijelosti provođeno u okviru projekta 116-2012298-2574 na FMTU u Opatiji
engleski
Accounting presumption of eco-hotel management
nije evidentirano
eco-hotel; eco-efficiency; green accounting; sustainable accounting; eco-balance; LCA; AHP model;
nije evidentirano
Podaci o izdanju
335
11.06.2012.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu
Opatija