Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 664470

Broj i svojstva eritrocita u kobila pasmine hrvatski posavac tijekom gravidnosti i rane laktacije


Vučer, Josip
Broj i svojstva eritrocita u kobila pasmine hrvatski posavac tijekom gravidnosti i rane laktacije 2013., diplomski rad, Veterinarski fakultet, Zagreb


Naslov
Broj i svojstva eritrocita u kobila pasmine hrvatski posavac tijekom gravidnosti i rane laktacije
(Erythrocytes count and indices in mares breed Posavina horse during gravidity and early lactation)

Autori
Vučer, Josip

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Veterinarski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
25.10.

Godina
2013

Stranica
27

Mentor
Milinković Tur, Suzana

Ključne riječi
Broj i svojstva eritrocita; hematokrit; hemoglobin; kobile; gravidnost; laktacija
(Erythrocyte count and indices; PCV; haemoglobin; mare; gravidity; lactation)

Sažetak
U radu su istraženi broj i karakteristike eritrocita te količina hemoglobina i venozni hematokrit u kobila pasmine hrvatski posavac tijekom gravidnosti i rane laktacije. Krv za analizu uzimana je iz v. jugularis uz upotrebu K-EDTA kao antikoagulansa. Krv za analizu uzimana je tri puta tijekom gravidnosti i jedanputa tijekom rane laktacije. Prvo razdoblje činile su kobile od 30. do 210. dana gravidnosti, drugo od 211. do 270. dana i treće razdoblje kobile od 271. dana do kraja gravidnosti. Ranu laktaciju činile su kobile od 30. do 90. dana po ždrijebljenju. Broj eritrocita značajno je porastao u drugom i trećem razdoblju gravidnosti, vrijednosti hematokrita također su značajno porasle na kraju gravidnosti dok se vrijednosti hemoglobina nisu značajnije mijenjale. U ranoj laktaciji utvrđen je značajan pad broja eritrocita, hematokrita i hemoglobina u odnosu na vrijednosti dobivene tijekom gravidnosti. Najniže vrijednosti eritrocitnih konstanti MCH i MCHC utvrđene su u zadnjem razdoblju gravidnosti, a u ranoj laktaciji vrijednosti su značajno porasle i dostigle one u prvom razdoblju gravidnosti. Vrijednosti MCV nisu se značajnije mijenjale tijekom gravidnosti i rane laktacije. Utvrđeni porast broja eritrocita uz istovremeni pad vrijednosti MCHC u zadnjem razdoblju gravidnosti ukazuje na pojavu hipokromnih eritrocita u cirkulaciji. Dobiveni rezultati pridonose boljem poznavanju hematoloških pokazatelja u gravidnih kobila, kako u procjeni fiziološkog stanja tako i u dijagnostičke svrhe s ciljem pravovremenog prepoznavanja različitih bolesti.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Veterinarska medicinaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
053-0531854-1866 - Antioksidansi u očuvanju zdravlja životinja i kvalitete animalnih namirnica (Suzana Milinković-Tur, )

Ustanove
Veterinarski fakultet, Zagreb