Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Kakvoća pilećeg mesa podrijetlom od tovnih pilića hranjenih uz dodatak prirodnog propolisa (CROSBI ID 199438)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad

Špoljarić, Daniel ; Mršić, Gordan ; Petek, Maja Jelena ; Špoljarić, Igor ; Srčec, Siniša ; Cvrtila Fleck, Željka, Špiranec, Katarina ; Mihelić, Damir ; Kozačinski, Lidija ; Popović, Maja Kakvoća pilećeg mesa podrijetlom od tovnih pilića hranjenih uz dodatak prirodnog propolisa // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 15 (2013), 5; 380-383

Podaci o odgovornosti

Špoljarić, Daniel ; Mršić, Gordan ; Petek, Maja Jelena ; Špoljarić, Igor ; Srčec, Siniša ; Cvrtila Fleck, Željka, Špiranec, Katarina ; Mihelić, Damir ; Kozačinski, Lidija ; Popović, Maja

hrvatski

Kakvoća pilećeg mesa podrijetlom od tovnih pilića hranjenih uz dodatak prirodnog propolisa

Učinak dodatka nativnog propolisa na kvalitetu mesa tovnih pilića istražen je u ovom radu. Osim smolastih biljnih sastavnica, u propolisu se nalaze sekreti pčelinjih žlijezda slinovnica poput lipofilne tvari, sluzi, ljepila, ulja, pa i voska. Propolis ima brojna terapeutska djelovanja poput antimikrobnog (antibakterijsko, antivirusno, antifungalno), protuupalno, regeneracijskog (zacjeljuje rane i obnavlja oštećeno tkivo), imunostimulacijskog, anestetičkog, spazmatičnog, te antikancerogenog (antitumorsko), kardiovaskularnog (učvršćuje strukture kapilara) i naposlijetku antioksidativnog. Upotreba antibiotskih poticatelja rasta napuštena je u peradarskoj proizvodnji i nužno je pronaći alternativne strategije kontrole i prevencije infekcija. U istraživanju su korišteni bataci i bijelo meso od deset tovnih pilića iz svake pokusne skupine kako bi se ispitao utjecaj dodatka prirodnog propolisa standardnoj krmnoj smjesi za tovne piliće na kemijsku kvalitetu mesa pomoću standardnih kemijskih metoda. Rezultati ovog istraživanja pokazuju pozitivan učinak prirodnog propolisa na kvalitetu mesa tovnih pilića.

tovni pilići; propolis; kvaliteta mesa

Vip projekt No. 2012-11-17

engleski

Chemical evaluation of the quality of meat of broilers fed with the supplement of nature propolis

nije evidentirano

broilers; propolis; meat quality

nije evidentirano

Podaci o izdanju

15 (5)

2013.

380-383

objavljeno

1332-0025

Povezanost rada

Veterinarska medicina