Kakvoća pilećeg mesa podrijetlom od tovnih pilića hranjenih uz dodatak prirodnog propolisa (CROSBI ID 199438)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad
Podaci o odgovornosti
Špoljarić, Daniel ; Mršić, Gordan ; Petek, Maja Jelena ; Špoljarić, Igor ; Srčec, Siniša ; Cvrtila Fleck, Željka, Špiranec, Katarina ; Mihelić, Damir ; Kozačinski, Lidija ; Popović, Maja
hrvatski
Kakvoća pilećeg mesa podrijetlom od tovnih pilića hranjenih uz dodatak prirodnog propolisa
Učinak dodatka nativnog propolisa na kvalitetu mesa tovnih pilića istražen je u ovom radu. Osim smolastih biljnih sastavnica, u propolisu se nalaze sekreti pčelinjih žlijezda slinovnica poput lipofilne tvari, sluzi, ljepila, ulja, pa i voska. Propolis ima brojna terapeutska djelovanja poput antimikrobnog (antibakterijsko, antivirusno, antifungalno), protuupalno, regeneracijskog (zacjeljuje rane i obnavlja oštećeno tkivo), imunostimulacijskog, anestetičkog, spazmatičnog, te antikancerogenog (antitumorsko), kardiovaskularnog (učvršćuje strukture kapilara) i naposlijetku antioksidativnog. Upotreba antibiotskih poticatelja rasta napuštena je u peradarskoj proizvodnji i nužno je pronaći alternativne strategije kontrole i prevencije infekcija. U istraživanju su korišteni bataci i bijelo meso od deset tovnih pilića iz svake pokusne skupine kako bi se ispitao utjecaj dodatka prirodnog propolisa standardnoj krmnoj smjesi za tovne piliće na kemijsku kvalitetu mesa pomoću standardnih kemijskih metoda. Rezultati ovog istraživanja pokazuju pozitivan učinak prirodnog propolisa na kvalitetu mesa tovnih pilića.
tovni pilići; propolis; kvaliteta mesa
Vip projekt No. 2012-11-17
engleski
Chemical evaluation of the quality of meat of broilers fed with the supplement of nature propolis
nije evidentirano
broilers; propolis; meat quality
nije evidentirano