Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 664276

Kliničko značenje liječenja anemije u bolesnika s kroničnom bubrežnom bolesti


Vuksanović-Mikuličić, Sretenka; Mikolašević, Ivana; Jelić, Ita; Bubić, Ivan; Sladoje-Martinović, Branka; Rački, Sanjin
Kliničko značenje liječenja anemije u bolesnika s kroničnom bubrežnom bolesti // Acta medica Croatica, 66 (2012), 193-202 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)


Naslov
Kliničko značenje liječenja anemije u bolesnika s kroničnom bubrežnom bolesti
(Clinical relevance of anemia treatment in patients with chronic kidney disease)

Autori
Vuksanović-Mikuličić, Sretenka ; Mikolašević, Ivana ; Jelić, Ita ; Bubić, Ivan ; Sladoje-Martinović, Branka ; Rački, Sanjin

Izvornik
Acta medica Croatica (1330-0164) 66 (2012); 193-202

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Anemija; eritropoetin; kronična bubrežna bolest
(Anema; eryt; chronic kidney disease)

Sažetak
Anemija je dobro poznata posljedica kronične bubrežne bolesti, a učestalost joj raste s napredovanjem bubrežnog zatajenja, te se u završnom stadiju kronične bubrežne bolesti pojavljuje u čak do 95% bolesnika. Pripravci eritropoetina lijekovi su kojima se posljednjih godina postiže najveći napredak u liječenju bubrežne anemije. Cilj je istraživanja bio analizirati utjeće li liječenje bubrežne anemije u bolesnika s kroničnom bubrežnom bolesti koji se još ne liječe dijalizom na ishode njihova liječenja, smanjuje li učestalost srčanožilnih bolesti, odgađa li potrebu za liječenje dijalizom, smanjuje li pobol i smrtnost te smanjuje li učestalost neželjenih kardiovaskularnih događaja. Tijekom dvogodišnjeg razdoblja analizirali smo 62 bolesnika s kroničnom bubrežnom bolesti. Bolesnici su bili podijeljeni u dvije skupine. U prvoj su skupini (N=31) bolesnici u kojih je u liječenju bubrežne anemije primijenjen eritropoetin, a drugu skupinu (N=31)čine bolesnici u kojih su primijenjene druge mjere liječenja anemije kronične bubrežne bolesti, ali ne eritropoetin, zbog bilo kojeg razloga. Tijekom dvogodišnjega razdoblja u svakog su bolesnika u razmacima od najdulje 6 mjeseci praćeni laboratorijski parametri liječenja kronične bubrežne bolesti i bubrežne anemije. Evidentiran je broj hospitalizacija za svakog pojedinog ispitanika i uzet u obzir uzrok hospitalizacije te broj dana provedenih u bolnici. U dvogodišnjem razdoblju nije bilo statistički bitne razlike u promjenama biokemijskih pokazatelja (Fe, feritin, CRP, albumini, kalcij, fosfor), kao ni u vrijednostima glomerulske filtracije između ispitivanih skupina, ali je uočena tendencija sporije progresije bubrežnog zatajenja u bolesnika koji su primali eritropoetin u odnosu na bolesnike koji nisu primali taj pripravak. Uočeno je statistički bitno manje hospitalizacija zbog neželjenih kardiovaskularnih događaja u skupini bolesnika koja je primala eritropoetin. Zaključeno je da je bubrežna anemija povezana s povećanim morbiditetom i mortalitetom te sa smanjenom kvalitetom života bolesnika. Stoga je neophodno što ranije prepoznavanje i adekvatno lijećenje tih bolesnika da bi im se produljio životni vijek i poboljšala kvaliteta života.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kliničke medicinske znanosti, Javno zdravstvo i zdravstvena zaštitaPOVEZANOST RADA


Ustanove
Medicinski fakultet, Rijeka,
Klinički bolnički centar Rijeka

Časopis indeksira:


  • Scopus
  • MEDLINE