Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 663844

Prikaz programa za procjenu uspješnosti nastavnika na studiju psihologije


Sušanj, Zoran; Smojver-Ažić, Sanja; Maras, Tvrtko
Prikaz programa za procjenu uspješnosti nastavnika na studiju psihologije // Elektronska računala i psihologija - Sažeci priopćenja / Sremec, B. ; Tkalčić, M. ; Kardum, I. (ur.).
Rijeka: Odjel za psihologiju, Pedagoški fakultet, Sveučilište u Rijeci, 1994. str. 18-18 (predavanje, nije recenziran, sažetak, stručni)


Naslov
Prikaz programa za procjenu uspješnosti nastavnika na studiju psihologije
(Presentation of the software for assessing the performance of teachers in the study of psychology)

Autori
Sušanj, Zoran ; Smojver-Ažić, Sanja ; Maras, Tvrtko

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni

Izvornik
Elektronska računala i psihologija - Sažeci priopćenja / Sremec, B. ; Tkalčić, M. ; Kardum, I. - Rijeka : Odjel za psihologiju, Pedagoški fakultet, Sveučilište u Rijeci, 1994, 18-18

Skup
Elektronska računala i psihologija

Mjesto i datum
Rijeka, Hrvatska, 30.09.-01.10.1994

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
Procjena uspješnosti nastavnika
(Teachers' performance rating)

Sažetak
Evaluacija nastavnika i nastavnih sadržaja od strane učenika i studenata u brojnim se istraživanjima pokazala valjanom i pouzdanom mjerom uspješnosti poučavanja. Stoga je, u svrhu poboljšanja različitih aspekata kvalitete izvođenja nastave na studiju psihologije , uvedeno procjenjivanje nastavnika i kolegija koje studenti vrše na računalu. Izrađen je program koji omogućuje procjenjivačima da iz popisa kolegija i nastavnika biraju one koje su slušali u prošlom semestru, a zatim ih procjenjuju na različitim skalama. Odgovori ispitanika pohranjuju se u zasebne datoteke, ovisno o tome radi li se o numeričkim (apsolutne, relativne i globalne procjene) ili verbalnim podacima (odgovori na pitanja otvorenog tipa). Moguće su izmjene popisa kolegija i nastavnika, pitanja (čestica upitnika) i ponuđenih odgovora (skala). Prednost ovakvog načina procjenjivanja, pored ekonomičnosti i brzine, prvenstveno se odnosi na anonimnost ispitanika koja je neophodna glede valjanosti podataka kod evaluacije nastavnika. Uz neznatne izmjene ovaj se program može upotrijebiti u istraživanjima koja uključuju procjene na skalama Likertova tipa.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PsihologijaPOVEZANOST RADA


Ustanove
Filozofski fakultet, Rijeka