Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 663826

Polemika između Petrića i Angeluccija u svjetlu Filoponovih Komentara Metafizike


Girardi-Karšulin, Mihaela
Polemika između Petrića i Angeluccija u svjetlu Filoponovih Komentara Metafizike // Hrvatski filozofi u europskom kontekstu / Martinović, Ivica (ur.).
Zagreb: Hrvatsko filozofsko društvo, 2013. str. 165-167 (pozvano predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


Naslov
Polemika između Petrića i Angeluccija u svjetlu Filoponovih Komentara Metafizike
(The Polemic between Petrić and Angelucci in the Light of Philoponus´Commentary on Metaphysics)

Autori
Girardi-Karšulin, Mihaela

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Hrvatski filozofi u europskom kontekstu / Martinović, Ivica - Zagreb : Hrvatsko filozofsko društvo, 2013, 165-167

Skup
22. dani Frane Petrića

Mjesto i datum
Cres, Hrvatska, 25.-28.09.2013

Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Frane Petrić; Teodoro Angelucci; Filopon; metafizika; Averroes; Toma Akvinski
(Frane Petrić; Teodoro Angelucci; Philoponus; metaphysics; Averroes; Thomas Aquinas)

Sažetak
U Peripatetičkim raspravama Petrić samo na jednom mjestu navodi tekst, fragment iz Filoponovih Komentara Metafizike koje je preveo i objavio nekoliko godina kasnije. Taj se fragment u trećem svesku Peripatetičkih rasprava i u njemu je riječ o tome da su pitagorovci simbolički govorili o brojevima kao principima stvari. Petrić doduše, osim na ovom mjestu Filopona navodi i na drugim mjestima, ali tu je riječ o tekstovima koji su bili već prije poznati i koje nije objavio sam Petrić. No u tekstu Apologia contra calumnias Theodori Angelutiji navodi Petrić sasvim kratki citat iz Filoponovih Komentara Metafizike – i to prvu rečenicu, latinski – bez grčkog izvornika. U Apologiji, naime ni inače nema grčkog teksta. Ta rečenica glasi: „Ta rasprava naslovljena je Metafizika, ne u skladu sa stanjem stvari, nego prema redu izlaganja.“ Ta rečenica povezana je s još dva teksta koji govore o imenu metafizika – s Averoesovom tezom iz spisa Epitome metaphysices i sa završnim rečenicama iz Uvoda u Komentare Metafizike Tome Akvinskog. Niti jedan od tih tekstova nije Petrić prije objavio u Peripatetičkim raspravama. Njihovo navođenje u Petrićevoj Apologia contra calumnias Theodori Angelutii isprovocirano je, naime potaknuto Angelutijevom kritikom Petrićeva tumačenja imena i predmeta Aristotelove Metafizike. Angelutije je, nasuprot Petrićevoj tezi da je Andronik s Rodosa sročio termin metafizika, te da se tzv. metafizičke knjige uopće ne odnose na jednu znanost, nego da u njima, što se tiče predmeta, vlada zbrka i nered, tvrdio da je naslov Metafizika Aristotelov, ili bar Teofrastov i da Metafizika, doduše, nije jedna znanost, nego da je mudrost, ali da svakako ima svoj jedinstven predmet.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
FilozofijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
191-1911112-1100 - Grisogono i Petrić – dva svijeta renesansne filozofije (Mihaela Girardi-Karšulin, )

Ustanove
Institut za filozofiju, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Mihaela Girardi-Karšulin, (20353)