Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Rekonstrukcija, Judicijalizacija, Konstitucionalizacija, Europeizacija Hrvatskog Kaznenog Postupka V. Novelom Zkp/08: Prvi Dio? (CROSBI ID 199285)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad

Đurđević, Zlata Rekonstrukcija, Judicijalizacija, Konstitucionalizacija, Europeizacija Hrvatskog Kaznenog Postupka V. Novelom Zkp/08: Prvi Dio? // Hrvatski ljetopis za kazneno pravo i praksu, 20 (2013), 2; 315-362

Podaci o odgovornosti

Đurđević, Zlata

hrvatski

Rekonstrukcija, Judicijalizacija, Konstitucionalizacija, Europeizacija Hrvatskog Kaznenog Postupka V. Novelom Zkp/08: Prvi Dio?

U radu se analiziraju koliko su promjene koje su uvedene Konačnim prijedlogom zakona o izmjenama i promjenama Zakona o kaznenom postupku iz studenog 2013. ostvarile ciljeve reforme postavljene odlukom Ustavnog suda od 19. srpnja 2012. te platformu koja je utvrđena Smjernicama Ministarstva pravosuđa iz veljače 2013., a koje se mogu sintetizirati kao zahtjevi za rekonstrukcijom strukture, formi, načela i normi kaznenog procesnog prava, judicijalizacijom prethodnog postupka, konstitucionalizacijom te europeizacijom hrvatskog kaznenog postupka. Ispunjenje tih ciljeva ispituje se iz triju temeljnih aspekata: strukture kaznenog postupka, načela kaznenog postupka te uvođenja rješenja koja su protivna navedenim ciljevima. Većina od njih uvedena su i propisana nakon raspuštanja radne skupine Ministarstva pravosuđa. S obzirom na zaključke da PZIDZKP nije uspio ispraviti strukturalne nedostatke u konstrukciji kaznenog postupka, mehanizmi judicijalizacije su nedostatni, da sadržava iluzorna prava koja se u praksi ne realiziraju te da pojedina rješenja krše Ustav i tumačenje njegovih odredaba iz odluke Ustavnog suda, ne može se dati pozitivna ocjena predloženoj reformi kaznenog postupka. Najteža posljedica neusklađivanja kaznenog procesnog prava s ustavnim, konvencijskim i europskim zahtjevima je daljnja destabilizacija kaznenog pravosuđa i pružanje neodgovarajuće zaštite građanima koji su žrtve kaznenog djela kao i onima koji su okrivljenici.

V. Novela Zakona o kaznenom postupku 2008.

nije evidentirano

engleski

Reconstruction, Judicialisation, Constitutionalisation, And Europeanisation Of The Croatian Criminal Procedure With The 5th Amendment Of The Criminal Procedure Act/08: Part One?

nije evidentirano

5th Amendment of the Criminal Procedure Act 2008.

nije evidentirano

Podaci o izdanju

20 (2)

2013.

315-362

objavljeno

1330-6286

Povezanost rada

Pravo

Poveznice
Indeksiranost