Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 663239

Individualni plan skrbi za dijete u udomiteljskoj obitelji


Laklija, Maja; Sladović Franz, Branka
Individualni plan skrbi za dijete u udomiteljskoj obitelji, Zagreb: Sirius- Centar za psihološko savjetovanje, edukaciju i istraživanje, 2013 (prirucnik)


Naslov
Individualni plan skrbi za dijete u udomiteljskoj obitelji
(An individual care plan for the child in a foster family)

Autori
Laklija, Maja ; Sladović Franz, Branka

Vrsta, podvrsta i kategorija knjige
Autorske knjige, prirucnik, strucna

Izdavač
Sirius- Centar za psihološko savjetovanje, edukaciju i istraživanje

Grad
Zagreb

Godina
2013

Stranica
80

ISBN
978-953-57670-0-8

Ključne riječi
individualni plan skrbi; dijete; udomiteljstvo
(individual care plan; child; foster care)

Sažetak
U ovom se priručniku daju smjernice i preporuke namijenjene praktičnom radu stručnjaka koji se bave udomiteljstvom djece, u prvom redu socijalnim radnicima, odnosno voditeljima slučaja, koji su nadležni za dijete. No kako u procesu zaštite djece nužno trebaju sudjelovati i druge značajne osobe, u tom je smislu ovaj priručnik doprinos njihovu zajedničkom razumijevanju procesa planiranja. Nadalje, priručnik se može primijeniti na svu djecu u alternativnoj skrbi uz uvažavanje specifičnosti navedenog oblika skrbi i pojedinog djeteta, a ne samo na udomljenu djecu jer načela i postupci jednako vrijede i za ostale oblike skrbi. Primjeri koji su ovdje navedeni izrađeni su u suradnji s kolegama iz prakse i na tome im zahvaljujemo. U priručniku se stručnjake upućuje i na druge stručne izvore te je njegova primjenjivost i uspješnost u uskoj vezi sa znanjima i provedbom postupaka koji su u drugoj literaturi detaljno opisani. Naime, kako je pružanje udomiteljske skrbi samo dio sustava zaštite djece mjerom izdvajanja djeteta iz biološke obitelji, nužno je da su svi njegovi dijelovi, odnosno postupci i intervencije, međusobno usklađeni i usmjereni istim ciljevima na dobrobit djeteta. U središtu ovog priručnika jest individualno planiranje skrbi za dijete u udomiteljskoj obitelji, no da bi udomiteljska skrb za dijete bila uspješna, važno je kvalitetno obaviti niz drugih profesionalnih zadataka nakon čega se može očekivati da će kvaliteta udomiteljske skrbi biti veća, broj slučajeva prekidanja smještaja u udomiteljskim obiteljima manji, a sustav podrške i pomoći obiteljima (biološkoj i udomiteljskoj) efikasniji...

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Socijalne djelatnostiPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
066-0661686-1431 - Djeca, mladi, obitelji i socijalni razvoj Hrvatske (Marina Ajduković, )
066-0661686-1433 - Funkcioniranje i osnaživanje obitelji u rizičnim uvjetima u Republici Hrvatskoj (Slavica Blažeka Kokorić, )

Ustanove
Pravni fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Maja Laklija (autor)

Avatar Url Branka Sladović Franz (autor)

Citiraj ovu publikaciju

Laklija, Maja; Sladović Franz, Branka
Individualni plan skrbi za dijete u udomiteljskoj obitelji, Zagreb: Sirius- Centar za psihološko savjetovanje, edukaciju i istraživanje, 2013 (prirucnik)
Laklija, M. & Sladović Franz, B. (2013) Individualni plan skrbi za dijete u udomiteljskoj obitelji. Zagreb, Sirius- Centar za psihološko savjetovanje, edukaciju i istraživanje.
@book{book, year = {2013}, pages = {80}, keywords = {individual care plan, child, foster care}, isbn = {978-953-57670-0-8}, title = {An individual care plan for the child in a foster family}, keyword = {individual care plan, child, foster care}, publisher = {Sirius- Centar za psiholo\v{s}ko savjetovanje, edukaciju i istra\v{z}ivanje}, publisherplace = {Zagreb} }