Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 662963

Utjecaj dodatka selena u hranu ovaca na proizvodna svojstva, antioksidativni status i metabolički profil janjadi


Novoselec, Josip
Utjecaj dodatka selena u hranu ovaca na proizvodna svojstva, antioksidativni status i metabolički profil janjadi 2013., doktorska disertacija, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Osijek


Naslov
Utjecaj dodatka selena u hranu ovaca na proizvodna svojstva, antioksidativni status i metabolički profil janjadi
(Influence of dietary selenium supplementation of ewes on production traits, antioxidant status and metabolic profile of lambs)

Autori
Novoselec, Josip

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija

Fakultet
Poljoprivredni fakultet u Osijeku

Mjesto
Osijek

Datum
18. 07

Godina
2013

Stranica
165

Mentor
Antunović, Zvonko

Ključne riječi
Ovce; janjad; selen; proizvodna svojstva; antioksidativni status; metabolički profil; štitasta žlijezda
(Ewes; lambs; selenium; production characteristic; antioxidant status; metabolic profile; thyroid gland)

Sažetak
Cilj ovoga istraživanja bio je utvrditi utjecaj dodatka selena (organskoga i anorganskoga) u krmnu smjesu visokogravidnih ovaca, na proizvodne pokazatelje janjadi, koncentraciju selena u krvi ovaca i njihove janjadi, pokazatelje antioksidativnoga statusa u krvi ovaca i njihove janjadi, metabolički profil ovaca i njihove janjadi te koncentraciju hormona štitaste žlijezde. Također, utvrđena je djelotvornost prijelaza selena od ovaca prema janjadi u razdoblju sisanja. Istraživanjima je bilo obuhvaćeno 30 gravidnih ovaca merinolandsaf i njihove janjadi. Ovce su bile u posljednjoj trećini gravidnosti, prosječne dobi od 4 godine, zdrave i u dobroj kondiciji, podijeljene u tri skupine po 10 grla. Istraživanja je trajalo 4 mjeseca, odnosno 2 mjeseca na ovcama u razdoblju visoke gravidnosti i 2 mjeseca s ovcama u laktaciji te u njihove janjadi u razdoblju sisanja. Kontrolnoj I. skupini ovaca obrok je bio sastavljen od 300 g/danu/životinji krmne smjese bez dodatka selena i 150 g/danu/životinji ječma te sijena lucerne, koje su imale na raspolaganju po volji. Drugoj skupini ovaca dodan je u krmnu smjesu dodatak od 0, 3 mg/kg organskog izvora selena (Sel-Plex®), a trećoj skupini ista količina anorganskoga selena (natrijev selenit). Uzorkovanje krvi provedeno je u visoko gravidnih ovaca te ovaca u laktaciji i u njihove janjadi u razdoblju sisanja, a prosječne dobi od 23 i 63 dana. Sisajućoj janjadi su utvrđene tjelesne mjere i eksterijerne odlike. U krvi ovaca i janjadi utvrđene su koncentracije selena, aktivnosti GSH-Px, SOD, MDA, kompletna krvna slika, a u serumu su utvrđeni biokemijski i acidobazni pokazatelji, aktivnosti enzima (AST, ALT, GGT, CK i LDH) te sadržaj minerala. Dodatak selena u krmnu smjesu ovaca nije značajno utjecao na proizvodne pokazatelje njihove janjadi nakon partusa. U ovaca i njihove janjadi dodatak selena u krmnu smjesu značajno je utjecao (P<0, 01 ; P<0, 05) na rast koncentracije selena, GSH-Px i SOD u punoj krvi u odnosu na kontrolnu skupinu. Organski izvor selena imao je značajniji utjecaj na porast koncentracije selena i aktivnosti GSH-Px u krvi. Utvrđene su značajne razlike između koncentracije selena, aktivnosti GSH-Px i SOD u krvi ovaca i janjadi s obzirom na izvor selena u njihovim obrocima (selenizirani kvasac : natrijev selenit). U ovaca i janjadi utvrđen je pad koncentracije MDA u krvi s porastom koncentracije selena u krvi. Dodatak selena utjecao je na porast broja WBC (P<0, 05), odnosno udjela limfocita u krvi ovaca i janjadi. Utvrđen je porast broja RBC, HGB i MCV u janjadi te MCH i MCHC u ovaca koje su imale dodatak selena u krmnoj smjesi. Koncentracija Ca, Cl, Na i Fe značajno je porasla u krvi ovaca hranjenih dodatkom selena u krmnoj smjesi. U ovaca dodatak selena u krmnu smjesu utjecao je na značajan rast koncentracija ureje i triglicerida te tendenciju porasta glukoze. U janjadi je utvrđen značajan pad kolesterola, triglicerida, globulina, HDL kolesterola te HCO3-, a značajan rast ureje, albumina i LDL kolesterola u krvi pri dodatku selena u hranu. Anorganski izvor selena utjecao je na značajan porast pO2 u krvi ovaca (P<0, 05) te tendenciju porasta u janjadi. Razlika jakih iona (SID) i z-vrijednost u krvi janjadi prosječne dobi od 23 dana značajno su pale pri dodatku anorganskoga selena u krmnu smjesu, a tendencija pada vidljiva je u janjadi prosječne dobi od 63 dana te u ovaca, ali bez značajnih razlika. Anorganski dodatak selena u hrani visokogravidnih ovaca utjecao je na značajan porast anionskoga procjepa, a tendencija porasta vidljiva je u ovaca u laktaciji te u janjadi, ali bez značajnih razlika. Utvrđena je veća aktivnost AST-a i LDH-a te niža aktivnost CK-a u serumu ovaca koje su u obrocima imale dodatak selena, dok je u janjadi uz dodatak organskoga i anorganskoga selena utvrđena značajno niža aktivnosti AST-a, GGT-a i CK-a. U visokogravidnih ovaca dodatak selena utjecao na rast koncentracije T3 i T4 u krvi. Anorganski dodatak selena u ovaca u laktaciji značajano je povisio koncentracije T3. U janjadi, prosječne dobi od 23 dana dodatak selena povisio je koncentracije T3 i T4, dok je u dobi od 63 dana utjecao na rast T3 i pad T4. Najviša koncentracija selena u mlijeku utvrđena je u ovaca koje su imale dodatak organskoga selena u obrocima. Značajno pozitivna korelacija (r = 0, 89 ; r = 0, 94) između koncentracije selena i aktivnosti GSH-Px u krvi ovaca i janjadi utvrđena je pri dodatku organskoga selena u krmnu smjesu. Također, utvrđena je pozitivna korelacija između koncentracije selena u punoj krvi ovaca i njihove janjadi koja je bila značajna (r = 0, 64) pri dodatku organskoga selena. Dobra povezanost utvrđena je između GSH–Px, SOD i MDA u punoj krvi ovaca i janjadi koja je bila jača pri organskom, u odnosu na anorganski dodatak selena u hrani ovaca i janjadi. Dodatak organskoga selena u hrani ovaca značajnije je povisio njegovu koncentraciju u krvi ovaca i janjadi te utjecao na rast aktivnosti enzima GSH-Px, koji je pouzdaniji pokazatelj u praćenju opskrbljenosti organizma selenom.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
079-1780469-0225 - Hranidbeni aspekti modeliranja proizvodnosti i metaboličkog profila ovaca (Zvonko Antunović, )

Ustanove
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek

Autor s matičnim brojem:
Josip Novoselec, (297763)