Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 662832

Predmet C-104/03 St. Paul Dairy Industries NV protiv Unibela Exsera BVBA


Kunda, Ivana; Vrbljanac, Danijela
Predmet C-104/03 St. Paul Dairy Industries NV protiv Unibela Exsera BVBA, 2012. (prijevod sudske odluke).


Naslov
Predmet C-104/03 St. Paul Dairy Industries NV protiv Unibela Exsera BVBA
(Case C-104/03 St. Paul Dairy Industries NV v Unibel Exser BVBA)

Autori
Kunda, Ivana ; Vrbljanac, Danijela

Izvornik
Uredba Bruxelles I: izazovi hrvatskom pravosuđu (ur. Tomljenović, Vesna ; Kunda, Ivana), Pravni fakultet u Rijeci, str. 313.-333.

Vrsta, podvrsta
Ostale vrste radova, prijevod sudske odluke

Godina
2012

Ključne riječi
Konvencija o nadležnosti i ovrsi presuda; nadležnost za određivanje privremenih mjera; uključujući mjere osiguranja; saslušanje svjedoka kako bi se tužitelju omogućilo odlučivanje o pokretanju postupka
(Convention on Jurisdiction and the Enforcement of Judgments; Jurisdiction to order provisional; including protective; measures; Hearing of witnesses to enable the applicant to decide whether to bring proceedings)

Sažetak
Članak 24. Konvencije od 27. rujna 1968. o nadležnosti i ovrsi presuda u građanskim i trgovačkim stvarima, koja je izmijenjena Konvencijom od 9. listopada 1978. o pristupanju Kraljevine Danske, Irske i Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske, Konvencijom od 25. listopada 1982. o pristupanju Helenske Republike, Konvencijom od 26. svibnja 1989. o pristupanju Kraljevine Španjolske i Portugalske Republike i Konvencijom od 29. studenoga 1996. o pristupanju Republike Austrije, Republike Finske i Švedske Kraljevine mora se tumačiti tako da se mjera, kojom se određuje saslušanje svjedoka kako bi tužitelj odlučio o tome hoće li pokrenuti postupak, odredio bi li tužbeni zahtjev bio čvrsto osnovan te procijenio važnost dokaza koji bi mogli biti izvedeni s tim u vezi, nije obuhvaćena pojmom „privremene mjere, uključujući i mjere osiguranja“. U nedostatku bilo kojeg drugog opravdanja osim interesa podnositelja, određivanje takve mjere ne slijedi cilj nadležnosti propisane kao odstupanja od članka 24. Konvencije, a koji je sprječavanje uzrokovanja gubitaka strankama kao posljedice dugih odgoda svojstvenih svakom međunarodnom postupku i očuvanje pravnog ili stvarnog stanja kako bi se zaštitila prava čije ostvarivanje se inače traži pred sudom nadležnim za odlučivanje o meritumu spora.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PravoPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
115-1151212-2638 - Mehanizmi efikasnog rješavanja domaćih i međunarodnih potrošačkih sporova (Vesna Tomljenović, )

Ustanove
Pravni fakultet, Rijeka