Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 662784

Predmet C-220/88 Dumez France SA i Tracoba SARL protiv Hessische Landesbanke i drugih


Kunda, Ivana; Vrbljanac, Danijela
Predmet C-220/88 Dumez France SA i Tracoba SARL protiv Hessische Landesbanke i drugih, 2012. (prijevod sudske odluke).


Naslov
Predmet C-220/88 Dumez France SA i Tracoba SARL protiv Hessische Landesbanke i drugih
(Case C-220/88 Dumez France SA and Tracoba SARL v Hessische Landesbank and others)

Autori
Kunda, Ivana ; Vrbljanac, Danijela

Izvornik
Uredba Bruxelles I: izazovi hrvatskom pravosuđu (ur. Tomljenović, Vesna ; Kunda, Ivana), Pravni fakultet u Rijeci, str. 245.-252.

Vrsta, podvrsta
Ostale vrste radova, prijevod sudske odluke

Godina
2012

Ključne riječi
Konvencija o nadležnosti i ovrsi presuda; posebne nadležnosti; nadležnost u izvanugovornim stvarima i stvarima iz kvazidelikata; mjesto u kojem je nastupio štetni događaj; mjesto u kojem je nastala šteta; mjesto nastanka štete koju je pretrpjela treća osoba uslijed štete koju je pretrpio izravni oštećenik; isključenje
(Convention on jurisdiction and the enforcement of judgments; Special jurisdictions; Jurisdiction in tort; delict or quasi-delict; Place where the harmful event occurred; Place where the damage occurred; Place of occurrence of damage suffered by a third party through damage sustained by the immediate victim; Exclusion)

Sažetak
Izraz „mjesto u kojem je štetni događaj nastupio“ sadržan u članku 5. stavku 3. Konvencije od 27. rujna 1968. o nadležnosti i ovrsi odluka u građanskim i trgovačkim stvarima, može upućivati na mjesto u kojem je šteta nastala, ali navedeni pojam se može shvatiti tako da naznačuje samo mjesto u kojem je štetna radnja koja povlači odgovornost za delikt ili kvazidelikt, izravno proizvela svoje štetne učinke po osobu koja je izravni oštećenik te radnje. Prema tomu, pravilo o nadležnosti propisano tim člankom ne može se tumačiti tako da dopušta tužitelju, koji potražuje naknadu štete za koju tvrdi da je posljedica povrede koju su pretrpjele druge osobe koje su izravni oštećenici štetne radnje, pokretanje postupka protiv štetnika pred sudovima mjesta u kojem je on ustanovio štetu na njegovoj imovini.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PravoPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
115-1151212-2638 - Mehanizmi efikasnog rješavanja domaćih i međunarodnih potrošačkih sporova (Vesna Tomljenović, )

Ustanove
Pravni fakultet, Rijeka