Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Netermičke metode konzerviranja hrane (CROSBI ID 604110)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija

Šubarić, Drago Netermičke metode konzerviranja hrane // 3. međunarodni simpozij "Okolišni potencijali, održivi razvoj i proizvodnja hrane" Zbornik sažetaka. Tuzla: Tehnološki fakultet Tuzla, 2013. str. 8-8

Podaci o odgovornosti

Šubarić, Drago

hrvatski

Netermičke metode konzerviranja hrane

Zahtjevi potrošača za prehrambenim proizvodima očuvanih organoleptičkih i nutritivnih svojstava, sigurnim za konzumiranje, nametnuli su potrebu razvoja novih metoda i postupaka konzerviranja. Naime, tijekom procesa konzerviranja dolazi do određenih kemijskih i fizikalnih promjena uslijed čega dolazi do promjene organoleptičkih svojstava kao i smanjenja udjela ili bioraspoloživosti nekih bioaktivnih spojeva. Tako klasične metode konzerviranja sve više prepuštaju mjesto novim tehnologijama i tehnikama, ptrije svega tzv. netermičkim metodama konzerviranja kao što su visoki tlak, pulsirajuće el. polje, UZV, zračenja, svjetlost visokog intenziteta itd. Osim toga, da bi se očuvali sastojci hrane često se primjenjuju kombinacije različitih metoda u "blažem" obliku kako bi se izbjegao negativan učinak pojedinačnih metoda (konzerviranje preprekama).

visoki tlak; pulsirajuće el. polje; UZV; zračenje

nije evidentirano

engleski

Non-thermal food preservation methods

nije evidentirano

high pressure; pulsed electric field; ultrasound; radiation

nije evidentirano

Podaci o prilogu

8-8.

2013.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

3. međunarodni simpozij "Okolišni potencijali, održivi razvoj i proizvodnja hrane" Zbornik sažetaka

Tuzla: Tehnološki fakultet Tuzla

Podaci o skupu

3. međunarodni simpozij "Okolišni potencijali, održivi razvoj i proizvodnja hrane"

ostalo

14.11.2013-15.11.2013

Tuzla, Bosna i Hercegovina

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija