Netermičke metode konzerviranja hrane (CROSBI ID 604110)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Šubarić, Drago
hrvatski
Netermičke metode konzerviranja hrane
Zahtjevi potrošača za prehrambenim proizvodima očuvanih organoleptičkih i nutritivnih svojstava, sigurnim za konzumiranje, nametnuli su potrebu razvoja novih metoda i postupaka konzerviranja. Naime, tijekom procesa konzerviranja dolazi do određenih kemijskih i fizikalnih promjena uslijed čega dolazi do promjene organoleptičkih svojstava kao i smanjenja udjela ili bioraspoloživosti nekih bioaktivnih spojeva. Tako klasične metode konzerviranja sve više prepuštaju mjesto novim tehnologijama i tehnikama, ptrije svega tzv. netermičkim metodama konzerviranja kao što su visoki tlak, pulsirajuće el. polje, UZV, zračenja, svjetlost visokog intenziteta itd. Osim toga, da bi se očuvali sastojci hrane često se primjenjuju kombinacije različitih metoda u "blažem" obliku kako bi se izbjegao negativan učinak pojedinačnih metoda (konzerviranje preprekama).
visoki tlak; pulsirajuće el. polje; UZV; zračenje
nije evidentirano
engleski
Non-thermal food preservation methods
nije evidentirano
high pressure; pulsed electric field; ultrasound; radiation
nije evidentirano
Podaci o prilogu
8-8.
2013.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
3. međunarodni simpozij "Okolišni potencijali, održivi razvoj i proizvodnja hrane" Zbornik sažetaka
Tuzla: Tehnološki fakultet Tuzla
Podaci o skupu
3. međunarodni simpozij "Okolišni potencijali, održivi razvoj i proizvodnja hrane"
ostalo
14.11.2013-15.11.2013
Tuzla, Bosna i Hercegovina