Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 66193

Metoda kvantitativne deskriptivne analize u senzorskoj procjeni jogurta


Štefoković, Ivica
Metoda kvantitativne deskriptivne analize u senzorskoj procjeni jogurta 2000., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Naslov
Metoda kvantitativne deskriptivne analize u senzorskoj procjeni jogurta
(Quantitative descriptive analysis method in sensory evaluation of yoghurt)

Autori
Štefoković, Ivica

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
22.09

Godina
2000

Stranica
59

Mentor
Vahčić, Nada

Neposredni voditelj
--

Ključne riječi
Deskriptivna senzorska analiza; Q.D.A.-metoda
(Descriptive sensory analysis; Q.D.A.-method)

Sažetak
Deskriptivna analiza je postupak opisivanja svojstava proizvoda koja pri ocjenjivanju proizvoda u potpunosti uzima u obzir svaki percipirani osjet: vizualni, slušni, olfaktorni, kinestetički. Iako je ova metoda deskriptivne analize na području SAD u primjeni već 30-tak godina, naročito u industriji piva gdje je i razvijena, svoju primjenu tek je u novije vrijeme našla i na našima prostorima. Od svih postojećih metoda u kvantitativnoj deskriptivnoj analizi uklonjene su mane svih prethodnih, a posebna prednost te metode je mogućnost grafičkog prikaza dobivenih rezultata pomoću tzv. paukove mreže koja nanesena na prozirnu foliju može biti korištena kao standard s kojom će se uspoređivati rezultati dnevne proizvodnje.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
058301

Ustanove
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb