Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 661914

Kardiovaskularne bolesti u Republici Hrvatskoj


Kralj, Verica; Sekulić, Kristina; Šekerija, Mario
Kardiovaskularne bolesti u Republici Hrvatskoj, Zagreb: Hrvatski zavod za javno zdravstvo, 2013 (monografija)


Naslov
Kardiovaskularne bolesti u Republici Hrvatskoj
(Cardiovascular diseases in Croatia)

Autori
Kralj, Verica ; Sekulić, Kristina ; Šekerija, Mario

Vrsta, podvrsta i kategorija knjige
Autorske knjige, monografija, znanstvena

Izdavač
Hrvatski zavod za javno zdravstvo

Grad
Zagreb

Godina
2013

Stranica
60

ISBN
9789537031497

Ključne riječi
kardiovaskularne bolesti; Hrvatska; epidemiologija
(cardiovascular diseases; Croatia; epidemiology)

Sažetak
U Publikaciji "Kardiovaskularne bolesti u Republici Hrvatskoj" prikazan je morbiditet i mortalitet od bolesti srca i krvnih žila, po spolu, dobi i geografskoj distribuciji, te korištenje bolničke zdravstvene zaštite (prosječna dužina liječenja, bolno-opskrbni dani). Epidemiološka analiza učinjena je na temelju podataka mortalitetne statistike Državnog zavoda za statistiku, podataka o bolničkom i izvanbolničkom morbiditetu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (Baze bolnički liječenih pacijenata, Baze utvrđenih bolesti i stanja u primarnoj zdravstvenoj zaštiti), te baze podataka Svjetske zdravstvene organizacije "Zdravlje za sve" (Health for all database, WHO/EURO, January 2013.) za usporedbu s drugim zemljama Europe. Budući u Hrvatskoj ne postoje podaci na razini države o incidenciji akutnog infarkta miokarda i moždanog udara, za ovu publikaciju izrađeni su po prvi puta ti pokazatelji na temelju povezivanja podataka iz baze hospitalizacija i baze mortaliteta i odgovarajućih statističkih obrada. Podaci su prikazani kao opće, dobno i spolno specifične i dobno-standardizirane stope, te postotni udio u morbiditetu i mortalitetu. Stope su računate na stanovništvo Republike Hrvatske prema popisu iz 2011. godine. Za računanje dobnostandardiziranih stopa smrtnosti po županijama koristilo se kompjutorskim programom. Podaci su namijenjeni zdravstvenim djelatnicima i svima onima koji su uključeni u postupak odlučivanja i donošenja odluka na lokalnoj, županijskoj i državnoj razini, izradu i provedbu odgovarajućih programa i mjera zdravstvene zaštite, te organizaciju zdravstvene službe.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštitaPOVEZANOST RADA


Ustanove
Hrvatski zavod za javno zdravstvo,
Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar"

Profili:

Avatar Url Verica Kralj (autor)

Avatar Url Mario Šekerija (autor)

Citiraj ovu publikaciju

Kralj, Verica; Sekulić, Kristina; Šekerija, Mario
Kardiovaskularne bolesti u Republici Hrvatskoj, Zagreb: Hrvatski zavod za javno zdravstvo, 2013 (monografija)
Kralj, V., Sekulić, K. & Šekerija, M. (2013) Kardiovaskularne bolesti u Republici Hrvatskoj. Zagreb, Hrvatski zavod za javno zdravstvo.
@book{book, year = {2013}, pages = {60}, keywords = {cardiovascular diseases, Croatia, epidemiology}, isbn = {9789537031497}, title = {Cardiovascular diseases in Croatia}, keyword = {cardiovascular diseases, Croatia, epidemiology}, publisher = {Hrvatski zavod za javno zdravstvo}, publisherplace = {Zagreb} }