Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Minerali u mlijeku (CROSBI ID 333825)

Ocjenski rad | diplomski rad

Janković, Alma Minerali u mlijeku / Ritz, Milana (mentor); -- (neposredni voditelj). Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2000

Podaci o odgovornosti

Janković, Alma

Ritz, Milana

--

hrvatski

Minerali u mlijeku

Minerali su prisutni u svim prehrambenim proizvodima pa tako i u mlijeku i mliječnim proizvodima. Na udjel minerala u mlijeku utječu brojni faktori od uvjeta okoliša tijekom ispaše, ishrane stoke, pasmine, stadija laktacije, klimatskih uvjeta do rukovanja s mlijekom nakon mužnje, transporta i prerade. U ovom radu istraživani su uzorci sirovog mlijeka individualnih proizvođača, zbirnog mlijeka iz autocisterne dobivenog iz mljekare te uzorci pasteriziranog i steriliziranog mlijeka nabavljenog na zagrebačkom tržištu. Udjel pet minerala ( željezo, mangan, nikal, bakar i cink) određen je tehnikom atomske apsorpcione spektrofotometrije dok su ostala dva minerala (kalcij i fosfor) određena kolorimetrijskim metodama. Cilj istraživanja bio je dvojak: odrediti udjel minerala u različitim uzorcima mlijeka i dobivene vrijednosti usporediti s podacima iz literature te utvrditi postoje li statistički značajne razlike u udjelu minerala između uzoraka. Rad predstavlja doprinos u praćenju udjela minerala u mlijeku.

minerali; mlijeko

nije evidentirano

engleski

Minerals in milk

nije evidentirano

minerals; milk

nije evidentirano

Podaci o izdanju

56

14.07.2000.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

nije evidentirano