Minerali u mlijeku (CROSBI ID 333825)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Janković, Alma
Ritz, Milana
--
hrvatski
Minerali u mlijeku
Minerali su prisutni u svim prehrambenim proizvodima pa tako i u mlijeku i mliječnim proizvodima. Na udjel minerala u mlijeku utječu brojni faktori od uvjeta okoliša tijekom ispaše, ishrane stoke, pasmine, stadija laktacije, klimatskih uvjeta do rukovanja s mlijekom nakon mužnje, transporta i prerade. U ovom radu istraživani su uzorci sirovog mlijeka individualnih proizvođača, zbirnog mlijeka iz autocisterne dobivenog iz mljekare te uzorci pasteriziranog i steriliziranog mlijeka nabavljenog na zagrebačkom tržištu. Udjel pet minerala ( željezo, mangan, nikal, bakar i cink) određen je tehnikom atomske apsorpcione spektrofotometrije dok su ostala dva minerala (kalcij i fosfor) određena kolorimetrijskim metodama. Cilj istraživanja bio je dvojak: odrediti udjel minerala u različitim uzorcima mlijeka i dobivene vrijednosti usporediti s podacima iz literature te utvrditi postoje li statistički značajne razlike u udjelu minerala između uzoraka. Rad predstavlja doprinos u praćenju udjela minerala u mlijeku.
minerali; mlijeko
nije evidentirano
engleski
Minerals in milk
nije evidentirano
minerals; milk
nije evidentirano
Podaci o izdanju
56
14.07.2000.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb