Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Promjene osnovnih sastojaka krumpira tijekom skladištenja i kulinarske obrade (CROSBI ID 333820)

Ocjenski rad | diplomski rad

Žutić, Mirela Promjene osnovnih sastojaka krumpira tijekom skladištenja i kulinarske obrade / Vahčić, Nada (mentor); -- (neposredni voditelj). Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2000

Podaci o odgovornosti

Žutić, Mirela

Vahčić, Nada

--

hrvatski

Promjene osnovnih sastojaka krumpira tijekom skladištenja i kulinarske obrade

Provedeno je istraživanje s ciljem utvrđivanja promjena u udjelu suhe tvari, škroba i reducirajućih šećera u krumpiru tijekom skladištenja. Također je ispitivan utjecaj načina termičke obrade na udjel suhe tvari, škroba i reducirajućih šećera u istim uzorcima. Krumpir je skladišten 90 dana na temperaturi od +4°C, a tijekom ispitivanja korišteni su uzorci sirovog krumpira, te krumpira podvrgnutog različitim načinima termičke obrade. Krumpir je obrađivan sa ljuskom i bez ljuske, a kulinarska obrada izvršena je klasičnim načinom kuhanja, u loncu za kuhanje pod pritiskom i u mikrovalnoj pećnici. Dobiveni rezultati pokazali su da se udjel suhe tvari u sirovom krumpiru i različito termički obrađenom krumpiru povećava tijekom skladištenja, da se udjel škroba u sirovom krumpiru i različito termički obrađenom krumpiru smanjuje tijekom skladištenja, te da se udjel redućirajućih šećera u sirovom krumpiru i različito termički obrađenom krumpiru povećava tijekom skladištenja. Također su rezultati pokazali da nije svejedno kojem se načinu kulinarske obrade podvrgava krumpir, te da se termičko tretiranje uzoraka krumpira sa ljuskom ili bez ljuske razlikuje.

kemijski sastav; krumpir; skladištenje; termička obrada

nije evidentirano

engleski

The changes in chemical composition of potato during storage and cooking processes

nije evidentirano

chemical composition; potato; storage; thermal process

nije evidentirano

Podaci o izdanju

51

26.04.2000.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

nije evidentirano