Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 660224

Mikroemulzijska sinteza nanočestica


Jurkin, Tanja; Gotić, Marijan
Mikroemulzijska sinteza nanočestica // Kemija u industriji : časopis kemičara i tehnologa Hrvatske, 62 (2013), 11-12; 401-415 (međunarodna recenzija, pregledni rad, znanstveni)


Naslov
Mikroemulzijska sinteza nanočestica
(Microemulsion synthesis of nanoparticles)

Autori
Jurkin, Tanja ; Gotić, Marijan

Izvornik
Kemija u industriji : časopis kemičara i tehnologa Hrvatske (0022-9830) 62 (2013), 11-12; 401-415

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni

Ključne riječi
Mikroemulzijska sinteza; nanočestice; metalne nanočestice; metalni oksidi; γ-zračenje; surfaktanti; redukcijska sredstva
(Microemulsions; nanoparticles; metal nanoparticles; metal oxides; γ-irradiation; surfactants; reducing agents)

Sažetak
U ovom pregledu prikazane su mikroemulzijske tehnike za sintezu metalnih, metal-oksidnih, sulfidnih i polimernih nanočestica. Sinteza se izvodi u mikroemulzijama voda-u-ulju, miješanjem dviju mikroemulzija, od kojih jedna sadrži kationski prekursor, a druga precipitacijski medij ili redukcijsko sredstvo. Nanočestice metala dobivaju se redukcijom metalnog kationa s jakim redukcijskim sredstvima uz oslobađanje vodika prikladnim redukcijskim sredstvom. Na sličan način mogu se pripraviti i nanočestice legura od soli različitih metala pod uvjetom da se metali međusobno miješaju. Mikroemulzijska tehnika veoma je pogodna i za nanošenje nanočestica na različite podloge. Na taj način mogu se dobiti visokoaktivni katalizatori od nanočestica Pt, Pd, Rh i drugih plemenitih metala. Metalni oksidi i hidroksidi pripravljaju se hidrolizom ili taloženjem u vodenoj jezgri mikroemulzije. Da se spriječi oksidacija nanočestica, osobito Fe, čestice se prevlače inertnim metalima, oksidima, različitim polimerima i dr. Prevlačenjem se može postići dodatna funkcionalnost ; npr. prevlačenje zlatom omogućava naknadnu funkcionalizaciju organskim spojevima koji sadrže sumpor, zahvaljujući jakoj tiolnoj vezi Au–S. Polimerne prevlake smanjuju toksičnost nanočestica i povećavaju biokompatibilnost, a funkcionalne skupine na površini omogućavaju razne primjene u biomedicini. Reakcije polimerizacije ili umrežavanja mogu se inicirati u vodenim jezgrama mikroagregata kemijskim sredstvima ili npr. UV ili ionizirajućim zračenjem. Prednosti mikroemulzijske polimerizacije su velika brzina, jednolična veličina čestica, stabilnost te visoki stupanj polimerizacije. Nanočestice magnetita pobuđuju velik interes zbog primjene u biomedicini. Magnetit je biokompatibilni materijal, a može se pripremiti u obliku dobro dispergiranih nanočestica manjih od 4 nm, koje imunosni sustav ne prepoznaje. Prikazana je vlastita metoda mikroemulzijske sinteze nanočestica magnetita potpomognuta γ-zračenjem.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
KemijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
098-0982904-2952 - Sinteza i mikrostruktura metalnih oksida i oksidnih stakala (Mira Ristić, )
098-0982904-2955 - Odnosi struktura-svojstvo modificiranih polimernih materijala (Irina Pucić, )

Ustanove
Institut "Ruđer Bošković", Zagreb

Časopis indeksira:


  • Web of Science Core Collection (WoSCC)
    • Emerging Sources Citation Index (ESCI)
  • Scopus