Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Odnos između aristotelovske i tomističke etike kreposti kao paradigma odnosa filozofije i teologije (CROSBI ID 773114)

Druge vrste radova | ostali članci/prilozi

Radić, Stjepan Odnos između aristotelovske i tomističke etike kreposti kao paradigma odnosa filozofije i teologije // Teologija u dijalogu s drugim znanostima: radovi znanstvenog simpozija s međunarodnim sudjelovanjem o 200. obljetnici filozofsko-teološkog studija u Đakovu : 1806.-2006.. Đakovo: Katolički bogoslovni fakultet u Đakovu, 2008. 117-137.

Podaci o odgovornosti

Radić, Stjepan

hrvatski

Odnos između aristotelovske i tomističke etike kreposti kao paradigma odnosa filozofije i teologije

U članku se razmatra buđenje jednog novog pravca unutar analitičke filozofije morala - nazvnog čista etika kreposti. Odlika tog pravca je da temelj morala traži u aristotelovskom viđenju dobra, koje se veže uz ljudski karakter i njemu svojstvene vrline. Problemski aspekt tog novog pravca sastoji se u zahtjevu da moral, po uzoru na Aristotela, treba biti savjetodavnog, a ne zapovjednog karaktera. Međutim upravo takvi pokušaji vode ka stanovitom relativiziranju moralnih normi. Kao odgovor na zahtjev suvremenih aristotelovaca i etičara kreposti, u članku se nudi perspektiva morala Tome Akvinskog koja unatoč svojem oslanjanju na Aristotela zadržava normativni karakter svojstven moralu. U tom smislu autor uspoređujući Aristotelovu i Tominu etiku kreposti zaključuje da one nikako ne stoje u konkurentskom odnosu u smislu 'ili jedna ili druga', već u stanovitoj kompatibilnosti. Stoga i ove dvije etike, u svojem nadopunjavanju predstavljaju paradigmatski primjer odnosa filozofije i teologije uopće.

krepost; Aristotel; Toma Akvinski; moral; principi; norme; nadopunjavanje

nije evidentirano

engleski

The relationship between Aristotelian and Thomistic virtue ethics as a paradigm of relationship between philosophy and theology

nije evidentirano

virtue; Aristotle; Thomas Aquinas; morals; principles; norms

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Teologija u dijalogu s drugim znanostima: radovi znanstvenog simpozija s međunarodnim sudjelovanjem o 200. obljetnici filozofsko-teološkog studija u Đakovu : 1806.-2006.

Đakovo: Katolički bogoslovni fakultet u Đakovu

117-137

2008.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Filozofija