Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Archaeometric results of anlysis of raw materijal and fabrics of pottery from workshop that belonged to Sextus Metillius Maximus (Crikvenica) (CROSBI ID 603489)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa

Ožanić Roguljić, Ivana ; Lipovac Vrkljan, Goranka Archaeometric results of anlysis of raw materijal and fabrics of pottery from workshop that belonged to Sextus Metillius Maximus (Crikvenica) // METodologija i ARHeometrija - stanje i smjernice, Filozofski fakultet, Zagreb, Hrvatska, 28. - 29. 11. 2013.. 2013

Podaci o odgovornosti

Ožanić Roguljić, Ivana ; Lipovac Vrkljan, Goranka

engleski

Archaeometric results of anlysis of raw materijal and fabrics of pottery from workshop that belonged to Sextus Metillius Maximus (Crikvenica)

U Crikvenici je otkrivena rimska keramičarska radionica, za koju prema pečatima na tegulama znamo da je pripadala Sekstu Metiliju Maksimu. Arheometrijskim analizama dokazano je da amfore, tegule i posude s lokaliteta predstavljaju izvorni proizvod lokalne keramičarske radionice za koju je korištena lokalna sirovina iz neposredne blizine radionice dostupna dovoljnom količinom i kvalitetom. Sirovina je tek neznatno oplemenjena prije oblikovanja i pečenja, prvenstveno uklanjanjem krupnih ulomaka vapnenca. Zbog prirode glavnog minerala gline, ekspandirajućeg smektita, postupak sušenja morao je trajati neuobičajeno dugo, a peklo se je na temperaturama nižim od 850 °C u oksidativnoj atmosferi. Radionica je proizvodila amfore, posuđe, keramički građevinski materijal i utege za tkalačke stanove. Makroskopskim analizama utvrđeno je osam struktura tipičnih za Crikvenicu. Prema strukturama i tipologiji posuđa distribucija proizvoda je za sada utvrđena na području sjevernog priobalja rimske provincije Dalmacije te u unutrašnjost na području današnje Like.

Crikvenica; Ad Turres; Roman Dalmatia; Roman pottery

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

Podaci o prilogu

2013.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

METodologija i ARHeometrija - stanje i smjernice, Filozofski fakultet, Zagreb, Hrvatska, 28. - 29. 11. 2013.

Podaci o skupu

Metodologija i arheometrija - stanje i smjernice

predavanje

28.11.2013-29.11.2013

Zagreb, Hrvatska

Povezanost rada

Arheologija