Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 659163

4. Forum za javnu upravu: Policy i strategija u javnoj upravi - kako definirati i ostvariti ciljeve?


Sumpor, Marijana; Petak, Zdravko
4. Forum za javnu upravu: Policy i strategija u javnoj upravi - kako definirati i ostvariti ciljeve?, Zagreb: Friedrich Ebert Stiftung, Institut za javnu upravu, 2013 (zbornik)


Naslov
4. Forum za javnu upravu: Policy i strategija u javnoj upravi - kako definirati i ostvariti ciljeve?
(4th Forum for public administration: Policy and strategy in public administration - how to define and achieve objectives?)

Autori
Sumpor, Marijana ; Petak, Zdravko

Vrsta, podvrsta i kategorija knjige
Autorske knjige, zbornik, znanstvena

Izdavač
Friedrich Ebert Stiftung, Institut za javnu upravu

Grad
Zagreb

Godina
2013

Stranica
54

ISBN
978-953-7043-47-6

Ključne riječi
Strateško planiranje; participativni pristup u planiranju; lokalna samouprava; političko vodstvo; kohezijska politika EU-a
(Strategic planning; participatory planning; local self-government; political leadership; EU cohesion policy)

Sažetak
Suvremeno shvaćanje strateškog planiranja podrazumijeva se kao proces, ali i način mišljenja i djelovanja koji rezultira u provedivom razvojnom dokumentu. Participativni pristup u planiranju se podrazumijeva, iako postoje razlike u načinu njegova provođenja. Hrvatska javna uprava upoznala se s novijim načinom razvojnog planiranja početkom 2000-tih, pri čemu su se prva iskustva stjecala na lokalnoj i regionalnoj razini. Trogodišnje strateško planiranje uvedeno je na nacionalnoj razini kroz Zakon o proračunu iz 2008. godine, a participativno strateško planiranje na razini županija sustavno je uređeno 2009. godine. Iz do sada stečenog praktičnog iskustva jasno je prepoznata potreba daljnjeg istraživanja suvremenih pristupa strateškom planiranju u odnosu na politiko vodstvo u tim procesima. U radu je dan osvrt na teoriju i metodologiju participativnog strateškog planiranja uvriježenog u Europskoj uniji u kontekstu Kohezijske politike. Istaknute su ključne spoznaje vezane za participativne procese i sudjelovanje dionika u procesu planiranja. Te je dan aktualan teorijski osvrt na ulogu vodstva u procesima participativnog strateškog planiranja. Na kraju su prikazani sažeti rezultati studije o procesima strateškog planiranja u hrvatskim županijama (2011.-2013.), te zaključni osvrt na zakonski okvir kojim je danas uređeno strateško planiranje u Hrvatskoj.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
EkonomijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
002-0022469-2468 - Održivi razvoj, inovacije i regionalna politika Republike Hrvatske (Nenad Starc, )

Ustanove
Ekonomski institut, Zagreb