Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 659127

Utjecaj reakcije tla na količinu šećera i ukupnih kiselina u moštu sorte Sauvignon bijeli


Slunjski, Sanja; Čoga, Lepomir; Horvat, Tea; Biško, Ante
Utjecaj reakcije tla na količinu šećera i ukupnih kiselina u moštu sorte Sauvignon bijeli // Glasnik zaštite bilja, 36 (2013), 5; 65-72 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


Naslov
Utjecaj reakcije tla na količinu šećera i ukupnih kiselina u moštu sorte Sauvignon bijeli
(Influence of soil reaction on Sauvignon Blanc must total acids and sugar content)

Autori
Slunjski, Sanja ; Čoga, Lepomir ; Horvat, Tea ; Biško, Ante

Izvornik
Glasnik zaštite bilja (0350-96644) 36 (2013), 5; 65-72

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Sauvignon bijeli; mošt; reakcija tla; kiseline; šećeri
(Sauvignon Blanc; must; soil reaction; acids; sugar)

Sažetak
Trogodišnje istraživanje utjecaja reakcije tla na količinu šećera i ukupnih kiselina u moštu sorte Sauvignon bijeli, na podlozi Berlandieri x Riparia (SO4), provedeno je na području Plešivičkog vinogorja, sjeverozapadna Hrvatska, u razdoblju 2007-2009 godine. Temeljem rezultata preliminarnih istraživanja fizikalnokemijskih svojstava i biljno hranidbenog kapaciteta tla za istraživanje su odabrane dvije lokacije: „Rečki gaj“ s jako kiselom do kiselom reakcijom tla (pHKCl 3, 76-4, 63) i „Borička“ s alkalnom reakcijom tla (pHKCl 7, 24-7, 35). Na svakoj lokaciji formirano je 9 pokusnih parcela u pravilnom kvadratnom rasporedu 3 x 3, a svaka od njih uključivala je 2 reda sa po 20 trsova (40 trsova po pokusnoj parceli). Kontrolni uzorci tla uzimani su svake godine na početku vegetacije sa svake parcele, dok su uzorci mošta analizirani svake godine nakon berbe. Rezultati kemijskih analiza prosječnih uzoraka tla, uzetih svake godine na početku vegetacije s pokusnih parcela na svakoj od lokacija, pokazali su da tijekom trajanja istraživanja nije bilo značajnih odstupanja u pH vrijednosti tla, kao ni koncentracijama fosfora, mangana, željeza i cinka u tlu. Također, značajna odstupanja nisu utvrđena ni u koncentracijama mobilnog aluminija u kiselim tlima, kao ni količinama ukupnih karbonata i fiziološki aktivnog vapna u alkalnom tlu. Rezultati analize mošta ukazuju na činjenicu da postoji pozitivna korelacija između reakcije tla i količine šećera te negativna korelacija između reakcije tla i količine ukupnih kiselina. Tijekom svih godina istraživanja veće količine šećera u moštu utvrđene su na karbonatnom u odnosu na kisela tla, dok je kod ukupnih kiselina trend bio suprotan, odnosno veće koncentracije kiselina utvrđene su na kiselim tlima u odnosu na alkalno tlo.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
178-1781845-1835 - Utjecaj reakcije tla na dinamiku teških metala u sustavu tlo-voda-vinova loza (Lepomir Čoga, )

Ustanove
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Lepomir Čoga (autor)

Avatar Url Ante Biško (autor)

Avatar Url Tea Horvat (autor)

Avatar Url Sanja Slunjski (autor)

Citiraj ovu publikaciju

Slunjski, Sanja; Čoga, Lepomir; Horvat, Tea; Biško, Ante
Utjecaj reakcije tla na količinu šećera i ukupnih kiselina u moštu sorte Sauvignon bijeli // Glasnik zaštite bilja, 36 (2013), 5; 65-72 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Slunjski, S., Čoga, L., Horvat, T. & Biško, A. (2013) Utjecaj reakcije tla na količinu šećera i ukupnih kiselina u moštu sorte Sauvignon bijeli. Glasnik zaštite bilja, 36 (5), 65-72.
@article{article, year = {2013}, pages = {65-72}, keywords = {Sauvignon Blanc, must, soil reaction, acids, sugar}, journal = {Glasnik za\v{s}tite bilja}, volume = {36}, number = {5}, issn = {0350-96644}, title = {Influence of soil reaction on Sauvignon Blanc must total acids and sugar content}, keyword = {Sauvignon Blanc, must, soil reaction, acids, sugar} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka:


  • CAB Abstracts
  • FSTA: Food Science and Technology Abstracts