Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 658991

OBRADA OTPADNIH VODA OD PRANJA PJEŠČANIH FILTERA MEMBRANSKIM PROCESOM U ISTARSKOM VODOVODU BUZET NA POSTROJENJU SV. IVAN


Mladen Nežić, Ivan Mijatović, Josip Ćurko, Dean Rumora, Nataša Slatina, Raul Valčić
OBRADA OTPADNIH VODA OD PRANJA PJEŠČANIH FILTERA MEMBRANSKIM PROCESOM U ISTARSKOM VODOVODU BUZET NA POSTROJENJU SV. IVAN // Aktualna problematika u vodoopskrbi i odvodnji / Beslić, Mile ; Ban, Dario (ur.).
Rijeka: Revelin d.o.o., 2013. str. 299-308 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)


Naslov
OBRADA OTPADNIH VODA OD PRANJA PJEŠČANIH FILTERA MEMBRANSKIM PROCESOM U ISTARSKOM VODOVODU BUZET NA POSTROJENJU SV. IVAN
(TREATMENT OF SPENT FILTER BACKWASH WATER FROM DRINKING WATER TREATMENT PLANT SV. IVAN AT WATER SUPPLY COMPANY ISTARSKI VODOVOD BUZET)

Autori
Mladen Nežić, Ivan Mijatović, Josip Ćurko, Dean Rumora, Nataša Slatina, Raul Valčić

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni

Izvornik
Aktualna problematika u vodoopskrbi i odvodnji / Beslić, Mile ; Ban, Dario - Rijeka : Revelin d.o.o., 2013, 299-308

ISBN
978-953-57074-0-0

Skup
Aktualna problematika u vodoopskrbi i odvodnji

Mjesto i datum
Vodice, Hrvatska, 6-10.11.2013

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Otpadne vode od pranja pješčanih filtera; uronjive ultrafiltracijske membrane; ponovna upotreba obrađene vode
(Spent filter backwash water; immersed ultrafiltration membranes; water reuse)

Sažetak
Otpadne vode od pranja pješčanih filtera predstavljaju ekonomski i ekološki problem. Ove vode prije ispuštanja u prirodni recipijent ili javnu kanalizaciju, moraju se obraditi. U procesu pranja pješčanih filtera u Istarskom vodovodu Sv. Ivan u Buzetu dnevno se troše 312 m^3 vode, koje se bespovratno gube. Za rješavanje tog problema, primijenjeni su membranski procesi ultrafiltracije s uronjivim membranama. Rezultati pilot istraživanja dokazali su da se primjenom membranskih procesa UF dobije visoko kvalitetna obrađena voda koja se može vratiti natrag u tehnološki proces. Takvim načinom obrade otpadne vode od pranja pješčanih filtera postižu se ogromne uštede u gospodarenju vodom. Temeljem rezultat pilot testiranja s uronjivim UF membranama, kojima je dobivena visoka kvaliteta obrađene vode, izvedeno je idejno tehnološko rješenje i tehnološki projekt obrade otpadnih voda od pranja pješčanih filtera na postrojenju Sv. Ivan u Buzetu. Analiza mulja izdvojenog u procesu obrade voda od pranja pješčanih filtera svojim sastavom ukazuje na anorgansko porijeklo mulja koji se kao takav može upotrijebiti za proizvodnju opeke ili odlagati na deponij. Izvedeno postrojenje za obradu otpadne vode i izdvajanje mulja kapaciteta 40 m^3/h pušteno je u rad u svibnju 2013. godine i potvrđeni su svi predviđeni parametri definirani tehnološkim projektom čime se dnevno na postrojenju Sv. Ivan uštedi 312 m^3.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
058-0582171-2173 - Obrada otpadnih voda i začepljivanje membrana u membranskom bioreaktoru (Ivan Mijatović, )

Ustanove
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb