Fizikalno-kemijski pokazatelji vode u tri zaštićena područja Istarske županije (CROSBI ID 381646)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Grgorović, Dino
Kisić, Ivica
Jurišić, Aleksandra
hrvatski
Fizikalno-kemijski pokazatelji vode u tri zaštićena područja Istarske županije
Primarni cilj ovog rada je utvrditi fizikalno- kemijska svojstva vode u tri zaštićena područja Istraske županije: značajnom krajobrazu Gračišće- Pićan, posebnom rezervatu šumske vegetacije Motovunska šuma i geomorfološkom spomeniku prirode Jami Baredine. Prema Uredbi o klasifikaciji voda (NN 77/98) sve površinske i podzemne vode razvrstavaju se u pet vrsta u smislu njihove opće ekološke funkcije. Na osnovu utvrđenih paramentara vode zaštićenih područja biti će klasificirane i opisane spomenutom Uredbom. Dodatno će se na osnovu postojećih podataka jedanaestogodišnjeg (od 2000. do 2011.) monitoringa rijeke Mirne (najdužeg površinskog vodotoka u Istri) utvrditi vremenska raspodjela sadržaja ukupnog fosfora, ortofosfata, amoniskog i nitratnog dušika. Ovo istraživanje uključuje tri zaštićena područja u Istarskoj županiji: posebni rezervat šumske vegetacije Motovunska šuma, značajni krajobraz Gračišće-Pićan i geomorfološki spomenik Jama Baredine. Uzorkovanje površinske vode provest će se dva puta u razdoblju od ožujka do svibnja na lokalitetima Motovunska šuma i Gračišće-Pićan. Podzemna voda u Jami Baredine uzorkovat će se u lipnju 2013. godine. Na svakom lokalitetu uzet će se po dva uzorka, a na mjestu uzorkovanja biti će zabilježene GPS kordinate. Fizikalni pokazatelji odredit će se elektrokemiskim metodama (pH i EC), a kemijski pokazatelji (nitrati, ortofosfati, kloridi, floridi, bromidi i sulfati) metodom inonske kromatografije.
zaštićena područja; kvaliteta vode; Istra
nije evidentirano
engleski
Fizikalno-kemijski pokazatelji vode u tri zaštićena područja Istarske županije
nije evidentirano
zaštićena područja; kvaliteta vode; Istra
nije evidentirano
Podaci o izdanju
44
30.09.2013.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb