Heritabilnost i stabilnost prinosa i pekarske kakvoće ozime pšenice pri visokoj i niskoj razini gnojidbe dušikom (CROSBI ID 381645)
Ocjenski rad | doktorska disertacija
Podaci o odgovornosti
Jukić, Katarina
Šarčević, Hrvoje
hrvatski
Heritabilnost i stabilnost prinosa i pekarske kakvoće ozime pšenice pri visokoj i niskoj razini gnojidbe dušikom
U istraživanje je bilo uključeno 19 genotipova ozime pšenice iz nekoliko oplemnjivačkih programa Republike Hrvatske širokog raspona prinosa zrna i pekarske kakvoće. Poljski pokusi postavljeni su tijekom tri vegetacijske godine na jednoj do četiri lokacije godišnje što ukupno čini osam okolina (osam kombinacija lokacija-godina). Tretman s dušikom uključivao je reduciranu gnojidbu uz primjenu 80 kgN/ha (N80) i optimalnu razinu gnojidbe sa 180 kgN/ha (N180). U ovom istraživanju postavljeni su slijedeći ciljevi: 1. utvrditi razlike u efikasnosti korištenja dušika za prinos suhog zrna i efikasnosti korištenja dušika za prinos dušika u zrnu kod dvije razine gnojidbe, 2. procijeniti komponente varijance i heritabilnost prinosa zrna i pokazatelja pekarske kakvoće, 3. procijeniti stabilnost prinosa zrna i pokazatelja pekarske kakvoće i 4. procijeniti korelacije između proučavanih svojstava. Heritabilnost svojstava procijenila se iz komponenti varijance izračunatih na osnovi očekivanih srednjih kvadrata iz kombinirane analize varijance (ANOVA), dok se stabilnost prinosa zrna i sadržaja proteina u zrnu izračunala uz pomoć koeficijenta regresije, srednjeg kvadratnog odstupanja od regresije i AMMI modela. Kod reducirane razine dušika utvrđena je veća vrijednost efikasnosti korištenja dušika za prinos suhog zrna kao i veća vrijednost efikasnosti korištenja dušika za prinos dušika u zrnu u odnosu na optimalnu razinu gnojidbe. Genetska komponenta varijance imala je najveći udio u ukupnoj fenotipskoj varijanci za sva ispitivana svojstva osim za prinos zrna, prinos dušika u zrnu i padajući broj kod kojih je s najvećim udjelom u ukupnoj fenotipskoj varijanci sudjelovala varijanca interakcije genotip x okolina. Procijenjena heritabilnost prinosa zrna i svih pokazatelja pekarske kakvoće imala je veću vrijednost kod optimalne razine dušika u odnosu na reduciranu razinu gnojidbe. Za sva svojstva utvrđene su vrlo visoke vrijednosti korelacijskih koeficijenata između dvije razine gnojidbe s dušikom (>0.90) osim za prinos dušika u zrnu, razvoj tijesta, stabilnost i farinografski otpor tijesta, te grupu kakvoće kod kojih je utvrđena visoka vrijednost korelacijskih koeficijenata (0.72 do 0.88). Genotip Aura se kod obje razine gnojidbe pokazao najstabilnijim genotipom za svojstvo prinosa zrna i sadržaja proteina u zrnu, a visoka stabilnost kod reducirane i optimalne gnojidbe dušikom za svojstvo prinosa zrna utvrđena je i za genotipove Liberta i Mihelca, te spomenut genotipovi mogu poslužiti kao dobar izvor za stvaranje novih, visokoprinosnih, kvalitetnih i stabilnih genotipova.
ozima pšenica; dušik; prinos; pekarska kakvoća; heritabilnost; stabilnost
nije evidentirano
engleski
Heritability and stability of yield and bread-making quality in winter wheat under high and low nitrogen fertilization levels
nije evidentirano
winter wheat; nitrogen; yield; bread-making quality; heritability; stability
nije evidentirano
Podaci o izdanju
132
18.07.2013.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb