Bolesti uskladištenih gomolja krumpira (CROSBI ID 198370)
Prilog u časopisu | pregledni rad (znanstveni)
Podaci o odgovornosti
Sever, Zdravka ; Miličević, Tihomir
hrvatski
Bolesti uskladištenih gomolja krumpira
Krumpir se dugotrajno skladišti da bi se osigurale dovoljne količine gomolja za potrošnju u svježem stanju i za prerađivačku industriju. Tijekom skladištenja nastaju gubitci zbog procesa respiracije i transpiracije gomolja, a dodatne štete uzrokuju bolesti i poremećaji. Jedan od najvažnijih čimbenika propadanja gomolja tijekom skladištenja jesu i fitopatogene gljive, uzročnici bolesti tipa truleži, poput vrsta roda Fusarium Link, Phytophthora infestans (Mont.) de Bary , P. erythroseptica Pethybr. i Pythium spp. Pringsh. Neki uzročnici bolesti, poput Helminthosporium solani Durieu & Mont i Rhizoctonia solani J.G. Kühn narušavaju izgled gomolja i time smanjuju njihovu tržišnu vrijednost. U ovom radu ukratko su opisane simptomatologija i biologija navedenih uzročnika bolesti te mjere suzbijanja bolesti uskladištenih krumpira.
krumpir; skladištenje; Fusarium spp.; Phytophthora infestans; Phytophthora erythroseptica; Pytium spp.; Helminthosporium solani; Rhizoctonia solania
nije evidentirano
engleski
Potato storage diseases
nije evidentirano
potato; storage; Fusarium spp.; Phytophthora infestans; Phytophthora erythroseptica; Pytium spp.; Helminthosporium solani; Rhizoctonia solani
nije evidentirano