Priprava ekstrakata raštike i ispitivanje njihove biološke aktivnosti (CROSBI ID 381619)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Šandrk, Ivana
Radojčić Redovniković, Ivana
Radošević, Kristina
hrvatski
Priprava ekstrakata raštike i ispitivanje njihove biološke aktivnosti
Raštika, kao i ostalo povrće iz roda Brassica sadrži visoki udio biološki aktivnih spojeva koji pozitivno utječu na zdravlje i štite organizam od raznih oboljenja kao što su tumori i kardiovaskularne bolesti. Među fitokemikalijama glukozinolati i fenolni spojevi se ističu kao glavni nositelji pozitivnih zdravstvenih svojstava, a što potvrđuju brojna epidemiološka istraživanja. Stoga su u ovom radu pripremljeni ekstrakti raštike na šest različitih načina i analiziran je njihov sastav obzirom na pojedinačne i ukupne glukozinolate, ukupne fenole, ukupne flavonoide te je određen njihov antioksidacijski kapacitet. Provedeno je i ispitivanje njihove biološke aktivnosti in vitro na dvjema humanim tumorskim staničnim linijama (MCF-7 i HeLa). RGIM ekstrakt in vitro simulacije gastrointestinalnog trakta u kojem je zabilježen najveći udio ukupnih fenola i najviši antioksidacijski kapacitet, pokazao je najjači citotoksičan učinak na proliferaciju tumorskih stanica pri koncentracijama ≥ 10 mg mL-1. Ekstrakti raštike kuhane na 100 °C i s najmanjim udjelom fenola pokazali su najslabiji citotoksični učinak na proliferaciju tumorskih stanica. Kod MCF-7 stanične linije predtretirane doksorubicinom primjećen je protektivni učinak ekstrakata raštike pri koncentraciji od 5 mg mL-1 na rast stanica.
raštika; glukozinolati; fenoli; antioksidacijski kapacitet; antitumorska aktivnost
nije evidentirano
engleski
Preparation of collard extracts and testing their biological activity
nije evidentirano
collard; glucosinolates; phenolic compound; antioxidative capacity; antitumor activity
nije evidentirano
Podaci o izdanju
58
23.09.2013.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb