Udio masti i sastav masnih kiselina u istarskom i dalmatinskom pršutu (CROSBI ID 198333)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad
Podaci o odgovornosti
Marušić, Nives ; Petrović, Marinko ; Vidaček, Sanja ; Janči, Tibor ; Petrak, Tomislav ; Medić, Helga
hrvatski
Udio masti i sastav masnih kiselina u istarskom i dalmatinskom pršutu
Cilj ovog istraživanja bio je analizirati udio masti i sastav masnih kiselina u uzorcima M. biceps femoris istarskog i dalmatinskog pršuta. Analiziran je sadržaj zasićenih (SFA), mononezasićeniih (MUFA) i polinezasićenih (PUFA) masnih kiselina. Udio masti u istarskom pršutu bio je 7, 45-21, 12%, dok u dalmatinskom 9, 49-21, 29%. Sastav masnih kiselina istarskog i dalmatinskog pršuta nije se razlikovao ; istarski i dalmatinski pršuti sadrže 39-41% SFA, 51-53% MUFA i 8% PUFA. Omjer PUFA/SFA u istarskom i dalmatinskom pršutu je 0, 20 (preporuka PUFA/SFA > 0, 4), dok je omjer n6/n3 iznosio 15-17. Omjer n6/n3 u pršutima, prema preporukama, je općenito blizu gornje dopuštene granice.
istarski pršut; dalmatinski pršut; sastav masnih kiselina; n6/n3
nije evidentirano
engleski
Fat content and fatty acid composition in Istrian and Dalmatian dry-cured ham
nije evidentirano
Istrian dry-cured ham; Dalmatian dry-cured ham; fatty acid content; n6/n3
nije evidentirano