Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Udio masti i sastav masnih kiselina u istarskom i dalmatinskom pršutu (CROSBI ID 198333)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad

Marušić, Nives ; Petrović, Marinko ; Vidaček, Sanja ; Janči, Tibor ; Petrak, Tomislav ; Medić, Helga Udio masti i sastav masnih kiselina u istarskom i dalmatinskom pršutu // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 15 (2013), 4; 279-284

Podaci o odgovornosti

Marušić, Nives ; Petrović, Marinko ; Vidaček, Sanja ; Janči, Tibor ; Petrak, Tomislav ; Medić, Helga

hrvatski

Udio masti i sastav masnih kiselina u istarskom i dalmatinskom pršutu

Cilj ovog istraživanja bio je analizirati udio masti i sastav masnih kiselina u uzorcima M. biceps femoris istarskog i dalmatinskog pršuta. Analiziran je sadržaj zasićenih (SFA), mononezasićeniih (MUFA) i polinezasićenih (PUFA) masnih kiselina. Udio masti u istarskom pršutu bio je 7, 45-21, 12%, dok u dalmatinskom 9, 49-21, 29%. Sastav masnih kiselina istarskog i dalmatinskog pršuta nije se razlikovao ; istarski i dalmatinski pršuti sadrže 39-41% SFA, 51-53% MUFA i 8% PUFA. Omjer PUFA/SFA u istarskom i dalmatinskom pršutu je 0, 20 (preporuka PUFA/SFA > 0, 4), dok je omjer n6/n3 iznosio 15-17. Omjer n6/n3 u pršutima, prema preporukama, je općenito blizu gornje dopuštene granice.

istarski pršut; dalmatinski pršut; sastav masnih kiselina; n6/n3

nije evidentirano

engleski

Fat content and fatty acid composition in Istrian and Dalmatian dry-cured ham

nije evidentirano

Istrian dry-cured ham; Dalmatian dry-cured ham; fatty acid content; n6/n3

nije evidentirano

Podaci o izdanju

15 (4)

2013.

279-284

objavljeno

1332-0025

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija