Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 658283

Tiskani i rukopisni zapisi pjesama iz zbirke Stjepana Žiže


Banov, Estela
Tiskani i rukopisni zapisi pjesama iz zbirke Stjepana Žiže // Znanstveni skup etnološke i folklorističke znanosti u Kvarnerskom primorju i Istri u 19. i 20. stoljeću, Rijeka, 11. i 12. listopada 2013. Knjižica sažetaka / Akademik Cifrić, Ivan i akademik Strčić, Petar (ur.).
Rijeka: Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, 2013. str. 9-9 (pozvano predavanje, nije recenziran, sažetak, znanstveni)


Naslov
Tiskani i rukopisni zapisi pjesama iz zbirke Stjepana Žiže
(Printed and handwritten records of traditional songs from the Stjepan Žiže's collection)

Autori
Banov, Estela

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Znanstveni skup etnološke i folklorističke znanosti u Kvarnerskom primorju i Istri u 19. i 20. stoljeću, Rijeka, 11. i 12. listopada 2013. Knjižica sažetaka / Akademik Cifrić, Ivan i akademik Strčić, Petar - Rijeka : Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, 2013, 9-9

ISBN
978-953-154-222-7

Skup
Znanstveni skup etnološke i folklorističke znanosti u Kvarnerskom primorju i Istri u 19. i 20. stoljeću

Mjesto i datum
Rijeka, Hrvatska, 11-12.10.2013

Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
Usmena poezija; etnografski zapis; Stjepan Žiža
(Oral poetry; ethnographic record; Stjepan Žiža)

Sažetak
Istra i Kvarnerski otoci jedna su od hrvatskih regija u kojima su na prijelazu 19. i 20. stoljeća u razdoblju od četrdesetak godina tiskane dvije veće zbirke sabrane usmene poetske građe kao antologijski izbor iz više rukopisnih zbirki različitih sakupljača. Prva je zbirka tiskana u Trstu 1880. godine kao pretisak pjesama koje su od početka 1879. izlazile u podlisku poučnog gospodarskog i političkog lista Naša sloga pod naslovom Hrvatske narodne pjesme što se pjevaju po Istri i Kvarnerskih otocih. U kolovozu 1924. u Opatiji je tiskana zbirka pod naslovom Istarske narodne pjesme. Koncept i raspored pjesama u ovoj zbirci izravno se nadovezao na prethodno izdanje te su pjesme razvrstane na slijedeće skupine: Junačke, Ženske, Svatovske i napitnice, Dječje pjesme, Naricaljke te Nabožne i razne kolede, a unutar svake skupine javljaju se dvije grupe pjesma od kojih je prva označena rimskim brojem I pretisak iz prethodnog izdanja, dok su pjesme označene rimskim brojem II preuzete iz novijih, još neobjavljenih rukopisnih izvora među kojima su bili najbrojniji zapisi Stjepana Žiže i Ernesta Jelušića. Stjepan Žiža sabirao je usmenu poeziju u mjestima Istre i na Kvarnerskim otocima te su rukopisni zapisi usmenih pjesama iz te zbirke koji nikada nisu bili tiskani vrlo brojni i zanimljivi. U radu će se analizirati tiskani i rukopisni zapisi iz Žižine zbirke u kontekstu teorijskih i idejnih polazišta onovremene folkloristike i filologije.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Filologija, Etnologija i antropologijaPOVEZANOST RADA


Ustanove
Filozofski fakultet, Rijeka

Autor s matičnim brojem:
Estela Banov, (189594)