Određivanje udjela suhe tvari u proizvodima od rajčice (CROSBI ID 333789)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Vujec, Romana
Ritz, Milana
--
hrvatski
Određivanje udjela suhe tvari u proizvodima od rajčice
Zbog svoje nutritivne vrijednosti rajčica i proizvodi od rajčice imaju veliku ulogu u suvremenoj prehrani. Visoki udjel vode čini rajčicu podložnu mikrobiološkom kvarenju tijekom skladištenja (promjena okusa, mirisa i upotrebne vrijednosti). S obzirom da je udjel suhe tvari (vlage) jedan od važnih čimbenika koji određuje kakvoću bilo kojeg prehrambenog proizvoda pa tako i proivoda rajčice tijekom prerade i distribucije, kao i kontrole gotovog proizvoda njegovo određivanje mora biti brzo i precizno. Standardne laboratorijske metode određivanja suhe tvari sušenjem do konstantne mase baziraju se na uklanjanju vode iz malih količina vlažnog uzorka evaporacijom, a vaganjem uzorka prije i nakon sušenja dobiva se željena informacija. Nedostatak tih metoda je da su relativno dugotrajne. Za određivanje udjela suhe tvari mnogih prehrambenih proizvoda razvijene su brojne druge metode, od kojih je jedna sušenje mikrovalovima ("Milestone MLS-1200 Mega System") i druga metoda sušenja u halogenoj sušnici ("HG 53 Halogen moisture analyzer"). Cilj ovog istraživanja bio je uporediti rezultate određivanja udjela suhe tvari u proizvodima od rajčice dobivene trima metodama (standardnom AOAC metodom sušenja, metodama sušenja u mikrovalnoj i halogenoj sušnici). Dobiveni rezultati statistički su obrađeni. Prema dobivenim statističkim parametrima utvrđena je prikladnost metoda mikrovalnog i halogenog sušenja za uporabu, budući su brže i jednostavnije u odnosu na standardnu metodu sušenja.
proizvodi od rajčice; udjel suhe tvari; mikrovalna sušnica; halogena sušnica
nije evidentirano
engleski
Determination of dry matter content in tomato products
nije evidentirano
tomato products; dry matter content; microwaves; halogens
nije evidentirano
Podaci o izdanju
90
26.04.2000.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb