Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Aroma probiotičkih uzoraka jogurta (CROSBI ID 333787)

Ocjenski rad | diplomski rad

Matić, Renata Aroma probiotičkih uzoraka jogurta / Vahčić, Nada (mentor); -- (neposredni voditelj). Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2000

Podaci o odgovornosti

Matić, Renata

Vahčić, Nada

--

hrvatski

Aroma probiotičkih uzoraka jogurta

U jogurtu se tijekom skladištenja zbivaju različite fizikalno-kemijske promjene, koje dovode do promjene udjela komponenata arome. U ovom radu praćene su promjene udjela acetaldehida, diacetila, etanola, mliječne, limunske i octene kiseline u dva uzorka probiotičkog jogurta tijekom dvadesetdnevnog skladištenja pri dvije različite temperature (+4°C i +20°C). Ispitivanja su provedena svakog petog dana. Uzorci probiotičkog jogurta sadržavali su sljedeće mikroorganizme: Lactobacillus casei, Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium bifidum i Streptococcus thermophilus. Za određivanje udjela acetaldehida, etanola, mliječne, limunske i octene kiseline korištene su enzimne metode, dok je za određivanje diacetila korištena kolorimetrijska metoda. Dobiveni rezultati pokazuju da tijekom skladištenja pri obje temperature udjel acetaldehida opada, s tim da je na višoj temperaturi tendencija pada jače izražena , dok udjel ostalih ispitivanih komponenata arome raste. Udjel diacetila i etanola raste, a razlika u temperaturi skladištenja nema značajnog utjecaja, dok je kod octene kiseline porast udjela izraženiji pri višoj temperaturi skladištenja.

komponente arome; probiotički jogurt; skladištenje

nije evidentirano

engleski

Aroma probiotic yoghurt samples

nije evidentirano

aroma compounds; probiotic yoghurt; storage

nije evidentirano

Podaci o izdanju

61

12.07.2000.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

nije evidentirano