Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 658055

Anka Došen-Dobud: Slike iz povijesti predškolskog odgoja (prilozi povijesti institucijskog predškolskog odgoja)


Anka Došen-Dobud: Slike iz povijesti predškolskog odgoja (prilozi povijesti institucijskog predškolskog odgoja), Rijeka - Split: Učiteljski fakultet u Rijeci i Filozofski fakultet u Splitu, 2013 (prirucnik)


Naslov
Anka Došen-Dobud: Slike iz povijesti predškolskog odgoja (prilozi povijesti institucijskog predškolskog odgoja)
(Images from the history of pre-school education)

Urednik/ci
Mendeš, Branimir

Vrsta, podvrsta i kategorija knjige
Uredničke knjige, prirucnik, znanstvena

Izdavač
Učiteljski fakultet u Rijeci i Filozofski fakultet u Splitu

Grad
Rijeka - Split

Godina
2013

Stranica
129

ISBN
978953-7917-01-2

Ključne riječi
dječji vrtići; povijest; odgojitelj
(kindergartens; history; educator)

Sažetak
Iz bogatog bibliografskog opusa Anke Došen-Dobud za ovu su knjigu odabrani tekstovi koji razmatraju povijesni razvoj i reformska kretanja u predškolskom odgoju. Dio je priloga do sada već bio objavljen u različitim časopisima i zbornicima. Izvršeni su nužni lektorski zahvati te neznatne izmjene u tekstu. Dio priloga objavljuje se prvi put. Ovom će knjigom čitatelji dobiti uvid u složeni razvoj predškolske djelatnosti a studenti ranog i predškolskog odgoja te pedagogije korisnu seminarsku literaturu. Knjiga se sastoji od četiri poglavlja koja se dijele na nekoliko potpoglavlja. U prvom dijelu Početci institucijske djelatnosti nalaze se dva priloga značajna za razvoj predškolske djelatnosti u našoj zemlji. Autorica ističe stav da je osnivanju prvih predškolskih ustanova prethodilo osnivanje različitih ustanova socijalnog karaktera. Prva takva ustanova na našim prostorima osnovana je 1432. godine u Dubrovniku pod nazivom Hospital pietatis (Dom milosrđa). U istom poglavlju autorica razmatra reguliranje predškolske djelatnosti s normativnog gledišta (uredbe, zakoni i dr.). U drugom dijelu Pedagozi značajni za teoriju i praksu predškolskog odgoja predstavljena su dva značajna pedagoga: Friedrich Fröbel, njemački pedagog i utemeljitelj cjelokupne predškolske djelatnosti te Antonija Cvijić, hrvatska pedagoginja, autorica značajnog djela Rukovođ za zabavište (1895.). U ovom poglavlju Anka Došen-Dobud aktualizira njihovu pedagošku misao. Treći dio knjige Nepoznata pedagoška baština posvećen je analizi djela Teorija zabavišta koje se čuva u Pedagoškoj knjižnici pri Hrvatskom školskom muzeju u Zagrebu. Autor, nakladnik i godina objavljivanja ovog djela pisanom na hrvatskom jeziku nisu nam poznati. Četvrti dio knjige Neki reformski pokušaji u predškolskom odgoju, ujedno i posljednji, posvećen je razmatranju nekih reformskih kretanja u predškolskom odgoju. Sastoji se od tri priloga u kojima se razmatraju (a) sadržajne koncepcije odgojno-obrazovnog rada u dječjem vrtiću, (b) pedagoška koncepcija tzv. „škole djetinjstva“ odnosno sociopedagoška orijentacija predškolskog odgoja u Italiji te (c) različita reformska motrišta u predškolskoj teoriji i praksi. Posljednje stranica knjige, iz pera urednika i priređivača knjige, posvećene su prikazu pedagoškog rada Anke Došen-Dobud te prilozima za njenu bibliografiju.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PedagogijaPOVEZANOST RADA


Ustanove
Filozofski fakultet u Splitu

Profili:

Avatar Url Branimir Mendeš (urednik)

Citiraj ovu publikaciju

Anka Došen-Dobud: Slike iz povijesti predškolskog odgoja (prilozi povijesti institucijskog predškolskog odgoja), Rijeka - Split: Učiteljski fakultet u Rijeci i Filozofski fakultet u Splitu, 2013 (prirucnik)
Mendeš, B. (ur.) (2013) Anka Došen-Dobud: Slike iz povijesti predškolskog odgoja (prilozi povijesti institucijskog predškolskog odgoja). Rijeka - Split, Učiteljski fakultet u Rijeci i Filozofski fakultet u Splitu.
@book{book, editor = {Mende\v{s}, B.}, year = {2013}, pages = {129}, keywords = {kindergartens, history, educator}, isbn = {978953-7917-01-2}, title = {Images from the history of pre-school education}, keyword = {kindergartens, history, educator}, publisher = {U\v{c}iteljski fakultet u Rijeci i Filozofski fakultet u Splitu}, publisherplace = {Rijeka - Split} }